23.04.2018 — 10:20

Мінагрополітики проінформувало щодо проведення весняно-польових робіт

20 квітня під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка відбулася відео конференції щодо питання проведення комплексу весняно-польових робіт у 2018 році.

У ході наради поінформовано про підживлення озимих культур, хід робіт з посіву ярих і технічних культур та погодні умови, які склалися на території України.

Зокрема, було наголошено, що у 2018 році, у зв’язку із холодною погодою, посівна кампанія стартувала майже з місячним запізненням у порівнянні із минулим роком. Але, завдяки сніжній зимі у ґрунті сформовано запаси вологи – найвищі за останні 10 років, що має позитивно вплинути на вегетацію рослин. В середньому по країні температура ґрунту сягає 13-17 градусів за Цельсієм, що дозволяє вже сіяти всі види сільськогосподарських культур.

Було акцентовано увагу на необхідності швидкої та налагодженої співпраці міністерства, обласної, районної влади, органів місцевого самоврядування та профільних асоціацій щодо впровадження нової аграрної політики у забезпеченні ефективної реалізації інструментів державної підтримки сільгоспвиробників.

Присутня на відео конференції заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова наголосила на виконання державних програм підтримки, звернувши увагу на обов’язковому створенні і роботі обласних комісій.

Детальніше про напрямки державної підтримки галузі тваринництва розповіла Олена Альшанова, а про напрямки державної підтримки фермерства та кооперації – Людмила Ставнича.

Довідково на Хмельниччині:

Посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 102,3 тис. га (93% до прогнозу). Зокрема посіяно:

– ярого ячменю – 77,3 тис. га (96%);

– вівса – 5,0 тис. га (88%);

– пшениці – 7,4 тис. га (64%);

– гороху – 12,3 тис. га (101%).

Крім того, посів кукурудзи на зерно проведено на площі 19 тис. га (9%). Цукрові буряки посіяні на площі 28,2 тис. га (87% до прогнозу), соняшник – на площі 80,8 тис. га (60%). Розпочато посів сої, який проведено на площі 2,4 тис. га, (1% до прогнозу).