25.04.2018 — 12:36

Чорнобиль – довгий слід трагедії

32 роки тому – 26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян.

Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі.

Це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів, аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Сьогодні заступник голови адміністрації Олег Гуменний, голова обласної ради Михайло Загородний, міський голова Олександр Симчишин, керівники силових структур області, представники громадських організацій, духовенство та мешканці міста вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів поклавши квіти до пам’ятника “Героям Чорнобиля-пожежникам” та запалили свічку пам’яті в Каплиці Неопалимої Купини.

Продовжився захід пам’яті мітингом-реквієм біля пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”, на знак вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих внаслідок катастрофи, які врятували світ від ядерної катастрофи.

Зі словами вдячності до усіх присутніх звернувся заступник голови адміністрації Олег Гуменний: “Життя триває. І ми зобов’язані тим людям, які собою закривали нас від страшної біди. Ми українці повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу”.

Також Олег Вікторович побажав усім учасникам заходу, зокрема ліквідаторам, міцного здоров’я, злагоди, миру та достатку.

“Хай ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій”, – додав посадовець.

Своїми спогадами про ту жахливу катастрофу поділився і голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Якимчук.

Разом із ліквідаторами керівники області та громадськість міста хвилиною мовчання вшанували жертв Чорнобильської катастрофи та поклали квіти і вінки до підніжжя пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”.

 

 

Довідково:

Після аварії на Чорнобильській АЕС з постраждалих районів евакуювали 116 тисяч осіб, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих унаслідок аварії померло 167 653 людей, серед них 2929 ліквідаторів. 83% потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання, а серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 92%.