25.04.2018 — 14:47

Хмельницька область: розпочались тренування органів управління та сил цивільного захисту щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на ХАЕС

25 квітня на Хмельниччині за участю керівництва ДСНС та Хмельницької обласної державної адміністрації стартували масштабні тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області та її ланок у разі виникнення радіаційної аварії на Хмельницькій АЕС.

Відкриваючи навчання, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук акцентував увагу усіх учасників тренування на необхідності співпраці з комплексним відпрацюванням усіх практичних елементів.

У своєму вступному слові заступник голови ДСНС України Руслан Білошицький наголосив на важливості проведення таких навчань, адже безпека населення при виникненні надзвичайних ситуацій є пріоритетним напрямком роботи усієї державної системи цивільного захисту.

Перед початком тренувань генеральний директор Хмельницької атомної електростанції Микола Панащенко ознайомив учасників навчання із специфікою роботи радіаційно-небезпечного об’єкту, представник обласної державної адміністрації Юрій Корева доповів про стан планування заходів щодо евакуації населення 30-км зони спостереження та готовність евакуаційних органів. В свою чергу, заступник начальника ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Петро Сибіга поінформував присутніх про готовність сил і засобів ДСНС до проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

За тактичним задумом тренувань, під час проведення планового технічного обслуговування систем безпеки виникла позаштатна ситуація, яка класифікувалася з нарощенням від «Аварійної готовності» до «Комунальна аварія».

Зона можливого небезпечного радіаційного забруднення при радіаційній аварії на Хмельницькій АЕС становить 1820 кв.км. В 30–ти кілометрову зону спостереження попадають 125 населених пунктів, в тому числі  міста Нетішин, Славута, Ізяслав та 122 сільських населених пункти в межах Славутського, Ізяславського, Білогірського і Шепетівського районів. Загальна чисельність населення складає 134,6 тис. чоловік.

Головна мете навчань – вдосконалення виконання заходів оповіщення персоналу ХАЕС та населення, евакуації та життєзабезпечення евакуйованого населення із 30-км зони спостереження, укриття в захисних спорудах, проведення йодної профілактики. Такі заходи  мають практично відпрацьовуватися на постійній основі, аби гарантувати безпеку громадянам, що проживають поблизу такого об’єкту, як Хмельницька атомна електростанція.