24.04.2018 — 17:29

О. Корнійчук: Ми зобов’язані створювати рівні умови для роботи усіх засобів масової інформації

24 квітня під час розширеного засідання колегії керівник апарату адміністрації Юрій Бирка проінформував про стан дотримання свободи слова в області.

Юрій Ігорович, відмітив, що сьогодні, в непростих умовах реформування багатьох важливих галузей та сфер життєдіяльності нашої держави, питання свободи слова набуває особливого значення та є одним із визначальних факторів забезпечення поступального розвитку країни.

Так, в області в повній мірі забезпечується реалізація державної інформаційної політики та недопущення проявів порушення чи дестабілізації суспільно-політичної ситуації, утисків представників ЗМІ. Так, управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації здійснюється анонсування заходів за участю керівництва, своєчасно готуються інформаційні матеріали, прес-анонси, прес-релізи, організовуються зустрічі, брифінги, прес-конференції та надання коментарів для журналістів центральних та регіональних ЗМІ.

Крім того, систематично здійснюється інформаційна розсилка основних заходів, матеріалів з актуальних тем та проблематика на наступний тиждень.

Жителі Хмельниччини мають можливість щомісяця отримувати консультації з різних питань у представників влади під час тематичних “гарячих” телефонних ліній “Запитай у влади”.

За словами доповідача, проведення вищевказаних заходів сприяє налагодженню конструктивного діалогу та співпраці між владою, представниками засобів масової інформації та громадськістю, що, у свою чергу, забезпечує відкритість та прозорість діяльності органів влади, максимальне задоволення інформаційних потреб населення краю.

Варто відзначити, що протягом звітного періоду до облдержадміністрації не надійшло жодного звернення про вплив на представників засобів масової інформації чи відмову у наданні інформації на їх запити.

На 11 квітня 2018 року до облдержадміністрації від представників ЗМІ надійшло 9 запитів на інформацію, яка стосувалася: релігійних питань; коштів для формування фондів житла для тимчасового проживання на 2018 рік; ремонту дороги Старокостянтинів – Шепетівка – Нетішин; переліку кінотеатрів області та їх контакти; кількості дітей, які захворіли на онкологічні захворювання протягом 2016-2017 років; участі учнів у конкурсах; діагностики цукрового діабету; пільг на проїзд; виконання підрядних робіт ТОВ “Автомагістраль – Південь”.

Порушень норм законодавства України щодо надання відповідей на журналістські запити та забезпечення свободи слова у професійній діяльності засобів масової інформації не зафіксовано. Усі запити журналістів були задоволені, інформацію надано відповідно до компетенції облдержадміністрації.

Поряд з цим, попри відсутність звернень щодо утисків свободи слова, інколи виникають різного плану спірні питання.

Так, за звітний період до обласної державної адміністрації надійшов лист від Національної спілки журналістів України щодо спроби позбавити реформовану газету “Новий шлях” Полонського району редакційного приміщення. Разом з тим, на 20-й сесії Полонської районної ради 7-го скликання прийнято рішення від 23.06.2017 року № 20, яким затверджено договір оренди приміщення редакції на 15 років з орендною платою, яка передбачена для бюджетних установ.

Важливим у формуванні громадської думки залишається діяльність громадсько-політичних газет. Загалом на території області функціонує 460 друкованих видань, протягом І кварталу 2018 року, у зв’язку з реформуванням, переєстровано одне друковане видання ПП “Редакція газети “Новий шлях” (Полонський район).

Так,  прийняттям Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” в області реформовано 12 друкованих засобів масової інформації.

На другому етапі реформування перебувають ще 13 комунальних друкованих засобів масової інформації, співзасновниками яких є райдержадміністрації та районні ради. Зокрема, газети: “Сільські новини” Віньковецького, “Городоцький вісник” Городоцького, “Дунаєвецький вісник” Дунаєвецького, “Наддністрянська правда” Новоушицького, “Зоря Надгориння” Ізяславського, “Красилівський вісник” Красилівського, “Колос” Старосинявського, “Прибузька зоря” Хмельницького, “Нове життя” Чемеровецького, “Вперед” Ярмолинецького районів, “Проскурів” “Подільські вісті” (м. Хмельницький), “Нетішинський вісник” (м. Нетішин).

Загалом, облдержадміністрацією налагоджено співпрацю із представниками усіх видів засобів масової інформації області.

Про це свідчить підписання угод на висвітлення діяльності органів виконавчої влади між управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації та засобами масової інформації.

Крім того, у звітному кварталі відбулася низка змін у медіапросторі області. Так, відповідно до законопроекту № 4232 “Про внесення змін до Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення” Хмельницьку ОДТРК “Поділля-центр” реформовано у філію ПАТ “НСТУ “Хмельницька регіональна дирекція “Поділля-Центр”. За результатами відкритого конкурсу продюсером Хмельницької філії Суспільного мовлення стала Любов Тімкова, а менеджером – Ольга Усова.

За моніторинговими даними на території Хмельницької області працюють 37 телерадіокомпаній (ліцензіати), які володіють ліцензіями на мовлення. З них 5 зареєстровано поза її межами, 8 ліцензіатів працюють за двома і більше ліцензіями. Сукупна кількість ліцензій, за якими здійснюють діяльність телерадіоорганізації (ТРО) і провайдери програмних послуг (ППП) – 49.

Відповідно до звіту представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Хмельницькій області Олени Гавінської, представленого 26 лютого 2018 року, в ефірах ТРО області не зафіксовано трансляцію аудіовізуальних творів, які популяризують органи держави-агресора, а також творів за участю осіб, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Вагомий вплив на сучасне суспільство мають інтернет-видання, яких в області функціонує 14, з них 6 обласного значення, решта – місцеві з порівняно невисоким рівнем відвідуваності.

Основним офіційним джерелом інформації про діяльність органів влади залишаються офіційні веб-сайти, де журналісти та громадськість мають можливість отримати оперативну й достовірну інформацію.

За звітний період на офіційному веб-сайті облдержадміністрації розміщено понад тисячу інформаційних повідомлень.

Чималу популярність функціонування сайту облдержадміністрації визначає кількість переглядів. Так, за звітний період кількість користувачів становить 38470 осіб, з них 33984 – нові користувачі, сеанс переглядів 85094 користувачів та переглянуто сторінок 345348 відвідувачами.

З метою більш широкого доступу громадськості до новин, що стосуються висвітлення діяльності органів виконавчої влади функціонує офіційна сторінка обласної державної адміністрації у соціальній мережі Facebook, на яку підписані 1451 користувачів.

Відповідні офіційні сторінки у соціальній мережі Facebook діють у райдержадміністраціях та містах обласного значення.

Крім того, для більш прозорого та оперативного висвітлення діяльності органів виконавчої влади створено сторінку на каналі Youtube, на якій розміщуються он-лайн трансляції засідань комісії з перерозподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку та відеозаписи заходів обласної державної адміністрації.

З метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективного механізму взаємодії державних органів та засобів масової інформації, інших інститутів громадянського суспільства з цих питань, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів розпорядженням голови обласної державної адміністрації створено робочу групу з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова.

Підсумовуючи керівник апарату зазначив, що обласна державна адміністрація демонструє відкритість, прозорість у своїй роботі та готовність до співпраці.

“Хочу ще раз наголосити, що стан свободи слова, співпраця із засобами масової інформації мають перебувати на постійному контролі місцевих органів влади. Ми зобов’язані створювати рівні умови для роботи усіх засобів масової інформації”, – сказав голова адміністрації Олександр Корнійчук.