26.04.2018 — 12:38

Надання допомоги пацієнтам з опіками, онкологічним хворим та фінансові питання проаналізували на черговій колегії ДОЗ

25 квітня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я ОДА провели чергову колегію. На ній обговорили питання надання онкологічної допомоги, лікування пацієнтів з опіковими травмами та фінансування галузі.

Зокрема, головний позаштатний онколог Департаменту охорони здоров’я ОДА, головний лікар Хмельницького обласного онкологічного диспансер В’ячеслав Мороз повідомив, що необхідно удосконалювати організацію медичної допомоги онкологічним хворим. Оскільки саме онкологічні недуги скорочують тривалість життя людини на 16-18 років, при цьому 40 % цих років припадає на працездатний вік.

Як і раніше, мережа закладів онкологічної служби області представлена обласним онкологічним диспансером, онкокабінетами 19 центральних районних лікарень та 6 міських поліклінік. Надають спеціалізовану допомогу населенню 49 лікарів, з них 20 онкологів (у т.ч. 11 в ЦРЛ), 17 онкохірургів, 9 онкогінекологів, 3 онкоотоларинголога та 13 лікарів-радіологів. При цьому, штатні посади лікарів-онкологів комплектовані на 91,4% (в Україні – 89 %).

У Хмельницькій області розгорнуто 280 онкологічних ліжок для дорослих, з них 265 ліжок – в ХООД, 10 – у Кам’янець-Подільській міській лікарні № 1, 5 – в Шепетівській ЦРЛ, 5 онкологічних ліжок для дітей та 60 радіологічних ліжок.

В’ячеслав Мороз зазначив, що у період реформування галузі особливу увагу звертають на забезпечення колегіальної взаємодії медичних працівників всіх рівнів, визначення та дотримання клінічних маршрутів, щоб своєчасно діагностувати та розпочати лікування онкологічних пацієнтів. Саме від цього залежить кінцевий результат – підвищення рівня виживання онкохворих.

Головний онколог області констатує зростання кількості онкохворих, які перебувають на диспансерному обліку. Так, на кінець 2017 року було зареєстровано 30 855 онкологічних пацієнтів, на 01.04.2018 – 31 261, з них 203 дитини. При цьому, структура захворюваності на злоякісні новоутворення (ЗН) не зазнала суттєвих змін у порівнянні з минулими роками. Зокрема, чоловіки найбільше хворіють на ЗН: легень (більше 16 %), колоректальний рак (більше 12 %), передміхурової залози (більше 9 %), шкіри (більше 9 %), шлунку (більше 8 %). У жінок найчастіше діагностують ЗН: грудної залози (більше 19 %), шкіри (близько 12 %), колоректальний рак (більше 11 %), тіла матки (близько 11 %), шийки матки (близько 7 %), шлунку (близько 5 %).

Найвищі рівні онкозахворюваності реєструються у Волочиському, Дунаєвецькому, Летичівському, Новоушицькому, Старокостянтинівському, Теофіпольському, Хмельницькому та Ярмолинецькому районах, найнижчі – в м. Нетішині та Білогірському районі.

Показник смертності через ЗН має тенденцію до зниження та складає 192 на 100 тис. нас. (Україна – 158,2, 2016-2015 роки – 194,4). У структурі онкологічної смертності найбільшу частку складають випадки смерті через ЗН легень (14, 7 % від загальної кількості смертей від раку), колоректального раку – 13 %, грудної залози – 8, 9 %, шлунку – 8, 8 %, простати – 5, 5 %.

В’ячеслав Мороз нагадав, що у рамках реформування галузі, регламентовано внесення до переліку медичних послуг з надання первинної медичної допомоги консультативної допомоги, спрямованої на зменшення звичок і поведінки, що становлять ризик для здоров’я (тютюнопаління, вживання алкоголю, інших психоактивних речовин, нездорове харчування, недостатня фізична активність), та профілактики, у т.ч. ЗН. Таким чином, завдяки профілактичній роботі можна буде реально вплинути на зниження онкологічної захворюваності та смертності. Крім того, важливим напрямком співпраці між лікарями ПМД та онкологами має стати спільна відповідальність за проведення диспансерного спостереження контингенту онкохворих та надання їм послуг паліативної допомоги.

Головний лікар повідомив, що у ХООД впродовж минулого року проліковано 8876 пацієнтів, проведено 3035 складних оперативних втручань в стаціонарі. Протягом попередніх років, виходячи з реальних умов фінансування, у закладі працюють над впровадженням сучасних методів діагностики і лікування онкологічних хворих у відповідності до затверджених стандартів та новітніх досягнень. Зокрема, у закладі запроваджені стаціонар одного дня, амбулаторні операції (їх проведено за рік 4754), амбулаторні курси хіміолікування (446) та променевої терапії (більше 2650 хворим). Впровадження амбулаторних методик лікування допомагає щорічно економити до 700 тис. грн.

Головний онколог ДОЗ наголосив, що для покращення паліативної допомоги онкологічним пацієнтам на базі ЦРЛ та міських лікарень, розгорнуто 115 спеціалізованих ліжок. Для амбулаторного лікування хронічного больового синдрому сімейні лікарі виписують рецепти на знеболюючі, при необхідності – наркотичні препарати відповідно до рекомендацій лікаря-онколога.

Крім того, В’ячеслав Мороз озвучив шляхи покращення стану надання допомоги.

Про надання медичної допомоги хворим з опіками доповідав головний позаштатний комбустіолог ДОЗ ОДА Олександр Гринчук. Він повідомив, що у 2017 році в області було зареєстровано 1021 випадок опіків, у т.ч. у дітей 0-17 років – 258. З них стаціонарно проліковано 438 з 678 дорослих (53,2%) та 235 з 258 дітей (89,6%). У віковій структурі: дорослі – 760 випадків, підлітки 15-17 років – 23 випадки і діти 0-14 років – 235 випадків. У районах допомогу хворим з опіками надають лікарі ортопеди-травматологи та хірурги. Найвищі рівні опіків у Деражнянському, Шепетівському та Ярмолинецькому районах; найнижчі – у Чемеровецькому, Новоушицькому, Городоцькому районах та м. Кам’янці-Подільському.

 Серед причин опіків у дітей на першому місці окріп (79, 7 %), на другому місці – хімічні речовини (9, 6 %), на третьому місці – опіки полум’ям та контактні – по 4, 6 %. Опіки їжею становлять 1, 4 %.

За словами Олександра Гринчука, опікове відділення Хмельницької обласної лікарні розраховане на 25 ліжок, з них 5 – для дітей та 6 ліжок блоку інтенсивної терапії. У відділенні працюють завідуючий, 2 лікаря-комбустіолога, 5 лікарів-анестезіологів.

Добре налагоджена система переведення хворих з ЦРЛ та МЛ виїзною бригадою обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Зокрема, дітей переводять у 12-годинний термін, а дорослих – протягом доби. В опіковому відділенні ХОЛ на сучасному рівні здійснюють лікування опіків різної етіології; ран різної локалізації з дефектами шкіри та м’яких тканин; трофічних виразок різної етіології з дефектами шкіри; відмороження; вроджених та набутих косметичних вад шкіри та м’яких тканин; рубців та їх наслідків; діабетичної стопи; наслідків гнійно-запальних інфекцій з дефектами шкіри та м’яких тканин; доброякісних пухлин шкіри.

Крім того, в опіковому відділенні удосконалюють принципи місцевого лікування. Зокрема, використання антисептиків, мазей та гелів з антибактеріальною та протеолітичною діями на водорозчинній основі; використання методики дермобразії та некректомії різноманітними покриттями для лікування поверхневих та глибоких опіків; операції пластики стеблом на ніжці при електроопіках; розширюються показання до пластики місцевими тканинами та комбінованої пластики локальних опіках при різних рубцевих та вроджених деформаціях. На базі відділення періодично проводяться курси тематичного удосконалення з питань лікування важких та поширених опіків для лікарів ортопедів-травматологів, анестезіологів, хірургів ЛПЗ області.

Головний позаштатний комбустіолог ДОЗ ОДА нагадав про шляхи попередження опікової травми у дітей, розповів про проблеми у наданні медичної допомоги на вторинному рівні, окреслив проблеми у роботі опікового відділення ХОЛ та висловив пропозиції щодо методів покращення цього процесу.

Про стан використання в ЛПЗ області медикаментів та виробів медичного призначення, одержаних за рахунок централізованих поставок, що закуплені за кошти державного та обласного бюджетів доповідала заступник директора Департаменту Наталія Федів.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.