27.04.2018 — 10:55

У Хмельницькому відкрилася пересувна виставка “Формула безпеки Україна-НАТО”

26 квітня в Хмельницькій торгово-промисловій палаті відбулося відкриття пересувної виставки “Формула безпеки Україна-НАТО”, приуроченої 20-ій річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО. На відкриття виставки завітала Директор Центру інформації та документації НАТО Представництва НАТО в Україні Барбора Маронкова.

Також участь у церемонії відкриття взяли заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний, виконавчий координатор Центру інформації та документації НАТО Інна Басиста та завідувач сектору з питань просування України в світі Міністерства інформаційної політики  України Володимир Ставнійчук, президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталя Бєлякова, представники місцевих засобів масової інформації, студенти хмельницьких вузів, громадськість.

У спілкуванні з журналістами Барбора Маронкова розповіла, що виставку було створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України художниками Українського кризового центу. Оформлення виставки обрано було не випадково, адже орієнтована вона на пересічних громадян. Організатори виставки, створюючи її, поставили собі за мету по-перше, поглибити знання українців про НАТО, співпрацю Альянсу та нашої держави  у минулому та її перспективи. Друге завдання виставки – зруйнувати міфи про Північноатлантичний альянс, що роками прищеплювалися у суспільстві, починаючи з часів колишнього СРСР і до наших днів, коли активну пропаганду негативного образу НАТО елементом гібридної війни проти України зробила  Російська Федерація.

Як зауважила пані Барбора, спочатку виставка демонструвалася у столиці держави, але організаторами хотілося донести цю інформацію до якомога більшої аудиторії. Тому з грудня 2017 року виставка почала подорожувати містами України. Хмельницький – восьме місто, мешканці якого мають змогу ознайомитися із нею.

Бюджет виставки досить скромний – на її створення та уже піврічну подорож Україною витрачено близько 5 тис. євро, бо значну підтримку цьому проекту надають партнери – місцева влада. Директор Центру інформації та документації НАТО подякувала обласній державній адміністрації та Хмельницькій торгово-промисловій палаті за допомогу організації виставки у Хмельницькому. Як зазначила Барбора Маронкова, виставка буде демонструватися протягом тижня і відвідати її зможуть усі бажаючі.

Вітаючи присутніх із відкриттям виставки заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний подякував Центру інформації та документації НАТО та Мінінформполітики  за цю чудову ініціативу. Як зауважив посадовець, інтеграція до євроатлантичного безпекового простору з метою набуття членства в організації Північноатлантичного договору є одним із пріоритетів державної політики.

“Агресія Росії підсилила прагнення українців до співпраці і подальшого членства в НАТО. Сьогоднішня виставка допоможе нашим громадянам ще ближче ознайомитись із політикою та діяльністю НАТО, зрозуміти роль НАТО у зміцненні міжнародної стабільності і безпеки нашої держави, розвіяти старі міфи та страхи”, – додав Олег Вікторович.