27.04.2018 — 11:10

На шляху до сільськогосподарського кооперативу

Після заслуховування районів в обласній державній адміністрації з питань соціально-економічного розвитку, в якому взяли участь голова Старосинявської районної державної адміністрації Ігор Русий, голова Старосинявської селищної ради Віталій Здебський та працівники районної державної адміністрації, було обговорено цілу низку питань життєдіяльності Старосинявського району.

Враховуючи запровадження з 01 липня 2018 року європейських стандартів якості заготівлі коров’ячого молока, значна увага була приділена також підтримці дрібних фермерських господарств, створенню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в районі.

Так, 25 квітня 2018 року делегація Старосинявського району відбула в село Білогородка Ізяславського району, аби перейняти досвід та ознайомитись із роботою обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу села Білогородка, який діє з квітня 2017 року.

Сільський голова Оксана Анатоліївна розповіла про історію заснування та діяльність сільськогосподарського кооперативу, який на сьогодні об’єднує більше 30 осіб.

За словами сільського голови, утворення кооперативу дало можливість утворити п’ять робочих місць. Відкрились нові можливості з розвитку сільської території (облаштування доріг, проведення ремонтів будівель, поповнення інвентаря школи та дитячого садочка). За певний термін було закуплено відповідне обладнання: охолоджувач молока, аналізатор молока, налагоджено його збір в членів кооперативу.

Кооператори скористались програмою Хмельницької обласної ради щодо часткового відшкодування сільськогосподарським кооперативам витрат за придбане обладнання. Частка відшкодування для кооперативу «Відроджені традиції» с. Білогородка склала 50% від загальної вартості.

Також керівник кооперативу Микола Казмірчук розповів про здійснення технологічного процесу охолодження молока та проведення його якісного аналізу.

Зустріч мала конструктивний характер та дала можливість зрозуміти всю проблематику питання організації кооперативного руху та потенційні можливості для розвитку територій. Було домовлено про подальшу співпрацю в цьому питані, адже в Старосинявському районі утворено і вже функціонують дві сімейні сільськогосподарські ферми – с. Буглаї (родина Капелюшок) та с. Пилявка (родина Стельмащуків) і триває утворення сімейної сільськогосподарської ферми в с. Іванківці (родина Ковальчуків). Проведено шість зустрічей з потенційними кооператорами в селах району.

Побачене і почуте в с. Білогородка допоможе зробити виважені і практичні кроки на шляху до кооперативного будівництва та впровадження європейських стандартів якості заготівлі молока від корів, дасть можливість об’єднати зусилля селян, районної державної адміністрації, районної ради та селищної ради (ОТГ) на цьому непростому шляху.

 

За інформацією Старосинявської райдержадміністрації