27.04.2018 — 12:45

Попереду продовження колосальної роботи зі зміцнення обороноздатності України – Президент привітав випускників академії Держприкордонслужби

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистих заходах з нагоди відзначення 100-річчя прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України. Глава держави вручив дипломи випускникам, які закінчили академію з відзнакою. Клятву прикордонника зачитав учасник боїв в районі Амвросіївки та Савур-могили, випускник академії, лейтенант Ігор Квас.

Президент привітав випускників із успішним закінченням навчання та отриманням першого офіцерського звання. «Ви розпочинаєте свою офіцерську службу в непростий для країни час, але випускники Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького завжди були символом честі і доблесті, мужності і вірності військовій присязі, готовими за будь-яких умов стати на захист українського кордону і землі», – сказав Глава держави.

Він зауважив, що за роки свого існування академія підготувала понад десять тисяч офіцерів, майже половина з них виконували завдання в районі АТО, більше сорока відзначено державними нагородами.

«Саме вам надалі розбудовувати прикордонну службу, примножувати її здобутки і формувати імідж України гостинно зустрічаючи і привітно проводжаючи гостей нашої країни, що прийшли до нас з добром. І також вам – давати гідну відсіч тим, хто намагатиметься прийти до нас з недобрими намірами», – наголосив Президент.

Глава держави побажав офіцерам бути мужніми захисниками незалежності і територіальної цілісності України.

«Хотів би особливо наголосити на бойовому братерстві воїнів-прикордонників і української армії», – зауважив Петро Порошенко. Він нагадав, що нещодавно Збройні Сили України, за версією аналітичного центру Global Firepower, отримали восьме місце серед найсильніших армій в Європі, а перше – серед країн, які не входять до НАТО. «Членство в цьому оборонному союзі (НАТО – ред.) дає додаткові бонуси, які б нас підняли ще вище. Така наша міць та потуга – вагомий аргумент на користь нашого повноправного членства в Північно-Атлантичному Альянсі. Ми стукаємо у їхні двері не з пустими руками», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави також нагадав, з чого Україна починала чотири роки тому і як відбувається розбудова української армії завдяки воїнам, волонтерам, працівникам оборонно-промислового комплексу, завдяки кожному українцю – платнику податків.

«Та не слід втрачати відчуття ґрунту під ногами, щоб не паморочилась голова. Ми реалісти», – наголосив Президент, зауваживши, що до зазначеного європейського рейтингу не входить російська армія, а у глобальному рейтингу російське військо за потужністю – друге у світі, і поступається лише США.

«Для нас Збройні сили РФ – це армія країни-агресора, яка анексувала Крим, окупувала частину Донбасу і готова в будь-який момент до повномасштабного вторгнення на святу українську землю. Тому у нас попереду – ще колосальна робота зі зміцнення обороноздатності нашої держави», – наголосив Глава держави.

Урочистості завершилися плац-парадом військовослужбовців ДПСУ на Софійській площі. Президент та голова Державної прикордонної служби України також оглянули експозицію зразків форми одягу і техніки Окремого корпусу кордонної охорони УНР 1918 року.