03.05.2018 — 10:50

На 1 січня 2018 року в області створено 783 ОСББ

2 травня під головуванням заступника голови адміністрації Олега Гуменного відбулося засідання Регіональної ради з питань створення та забезпечення  функціонування ОСББ.

Участь у засіданні взяли керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, керівник громадської організації «Рада голів ОСББ м. Хмельницького» Богдан Малінський та представники ОСББ міст Хмельницький та Кам’янець-Подільський.

Начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Сергій Дашковський зазначив, що одним із ключових питань, розглянутих на попередньому засіданні, було питання щодо встановлення будинкових лічильників газу на будинках ОСББ відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та розрахунків споживачів у будинку за його показниками.

Так, у грудні 2017 року парламентом було внесено зміни до вказаного Закону, зокрема, до ст.  2, якою визначено,  що  оснащення споживачів природного газу – фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу проводиться суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу.

Що стосується будинків ОСББ та встановлення на їх будинках загальнобудинкових лічильників газу, то вони можуть бути встановлені лише за згодою співвласників будинку. Фінансування робіт здійснюється за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, бюджетних та ін. коштів (ст.3 Закону).

У разі встановлення індивідуальних лічильників споживачами (населенням) самостійно, такі витрати підлягають компенсації  за рахунок коштів, які ними сплачуються за тарифом на розподіл газу.

Також Сергій Михайлович проінформував, що станом на 1 квітня 2018 року багатоквартирний житловий фонд області складає 4848 житлових будинків загальною площею 11,2 млн. кв.м. У 828 будинках створено 783 ОСББ,  які обслуговують 2,8 млн.м2  житла або 25 % площі багатоквартирного житлового фонду. Також, 10 приватних підприємств обслуговують  403  житлових будинки (10,5% житлового фонду), 187 ЖБК обслуговують 174 будинків (5,3% житлового фонду).

Всього приватними, некомунальними структурами обслуговується 1405 житлових будинків або 30%. Решта – 3443 будинки або 70% житлового фонду  обслуговують комунальні підприємства.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Олег Гуменний зауважив, що в області постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо переваг в управлінні власним житлом безпосередньо власниками будинків або шляхом вибору управителя, проводяться семінари та наради, виступи на регіональному телебаченні, і результат відчувається – кількість створених ОСББ з року в рік зростає. Відтак, на 1 січня  2016 року було створено 605 ОСББ, на 1 січня 2017 року – 710 ОСББ, то на 1 січня 2018 року в області обліковується уже 772 ОСББ. У І кварталі цього року вже зареєстровано 11 ОСББ.

Не визначилися із формою управління будинком ще 2345 будинків, з яких по 793 будинках оголошені конкурси на визначення управителя. Процес визначення у багатоквартирних будинках форми управління на сьогодні в області продовжується.

Про відшкодування пільг і субсидій на витрати по управлінню (утриманню) будинку і прибудинкової території на рахунок ОСББ доповів заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Дідик.

Так, з загальної суми нарахованих пільг 94,9% складають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, яких з початку року нараховано на суму 92290,1 тис. гривень.

За словами Миколи Миколайовича, протягом січня-березня 2018 року нараховано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 1309897,2 тис. гривень. Перераховано організаціям, що надають житлово-комунальні послуги, з урахуванням погашення боргу минулого року 1161454,9 тис. гривень.

Також протягом січня-березня 2018 року громадянам, які мешкають у багатоквартирних будинках, у яких створено ОСББ, нараховано та профінансовано пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 10635,8 тис. гривень.

Що стосується громадянам, які мешкають у багатоквартирних будинках, у яких створено ЖБК, то протягом січня-березня 2018 року нараховано та профінансовано пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 192,6 тис. гривень.

Крім того, під час засідання ради обговорювалися питання щодо укладення договорів ОСББ з енергопостачальними компаніями та розрахунків ОСББ за електроенергію по показниках загальнобудинкових лічильників.