05.05.2018 — 12:56

Валерій Олійник:  Субсидії мають бути допомогою для соціально незахищених верств населення

4 травня під головуванням Міністра соціальної політики України Андрія Реви відбулась селекторна нарада за участі представників місцевої влади та керівників органів соціального захисту населення. Від Хмельниччини участь в нараді взяв заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник,  представники Департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Темою селекторної наради стали два питання: зміни до порядку призначення житлових субсидій та до порядку забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

Аналізуючи попередній досвід з впровадження програми житлових субсидій, Андрій Рева відзначив, що під час роботи виявлено як позитивні, так і негативні сторони цієї системи. З позитивних – гарні відгуки отримала формула нарахування субсидії, згідно якої справедливо сім’ї з меншими доходами отримують більше відшкодування комунальних витрат.

З негативу – як виявилось, субсидії отримували окремі досить небідні люди. Статистика свідчить про те, що у минулому опалювальному сезоні програмою надання житлових субсидій скористалися 23400 домогосподарств у будинках площею більше 200 квадратних метрів, 28500 домогосподарств у квартирах площею більше 120 квадратних метрів та 925 тисяч домогосподарств, до складу яких входили особи, які декларували повну відсутність доходів.

За словами Міністра, така ситуація, коли платники податків утримують домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення, або з тіньовими доходами, є несправедливою та неприйнятною. Програма має були модернізована і удосконалена таким чином, щоб підтримкою держави користувалися ті сім’ї, які дійсно цього потребують.

«Метою прийняття 329-ої постанови Кабінету Міністрів є мотивація населення легалізувати свої трудові відносини, зробити систему призначення субсидій адресною та здійснити верифікацію для можливості впровадження монетизації програми житлових субсидій», – заявив Міністр соціальної політики.

 

Андрій Рева детально зупинився на особливостях тих змін, що внесені Кабінетом Міністрів змін у програму надання житлових субсидій, розповів, яким чином вони будуть впроваджуватися. Окрім того Міністр наголосив на важливості проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням із вказаних питань.

Друге питання порядку денного стосувалося внесення змін до процесу забезпечення людей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

Зазначені зміни внесені постановою Кабінету Міністрів України №238, та покликані фундаментально змінити підходи до питання соціального захисту людей з інвалідністю.

«Склалася неприпустима ситуація, за якої групи населення, що є найбільш вразливими отримували послуги вкрай низької якості. Відтепер, працюватиме принцип «гроші ходять за людиною». За новими правилами, люди не будуть змушені зв’язуватися з підприємствами-виробниками технічних засобів реабілітації, а їхні інтереси будуть представляти органи соціального захисту населення, послуги ж надаватимуться за двосторонніми або тристоронніми договорами», – заявив Андрій Рева.

Він пояснив, що відтепер відповідальність за роботу з людьми покладається на органи соціального захисту населення, які представлятимуть інтереси людей з інвалідністю – вони допомагатимуть людям обирати правильний засіб реабілітації за допомогою нового електронного каталогу, контролюватимуть якість виробу та слідкуватимуть за терміном його заміни на новий.

Коментуючи інформацію, що прозвучала під час наради, Валерій Олійник зазначив, за інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА,  у березні на Хмельниччині субсидією на оплату житлово-комунальних послуг користувалось   265,4 тис. сімей, протягом січня-березня 2018 року нараховано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 1309897,2 тис. гривень. 13,8 тис. сімей отримали 41371,8 тис. гривень субсидій готівкою на придбання скрапленого газу та  твердого палива.

Також заступник голови облдержадміністрації наголосив на необхідності ретельної перевірки окремих категорій громадян, що є отримувачами субсидій. “Перш за все, органи соціального захисту населення мають звернути увагу на отримувачів субсидії, що мають великі будинки та квартири, тих, хто декларує нульові доходи та здійснює дороговартісні покупки, – сказав Валерій Олійник. –  Субсидії мають бути допомогою для соціально незахищених верств населення, а не для громадян, що отримують нелегальні доходи, не сплачують податки державі, та ще й хочуть, щоб рядові платники податків сплачували замість них комунальні послуги на утримання їх елітного житла”.