07.04.2016 — 11:36

Озеленення територій – турбота про довкілля

thumb_96197_news_mНадворі запанували теплі дні, і впевнено крокує весна. Дуже швидкими темпами прийшло справжнє тепло. Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації звертається до всіх мешканців  області з проханням впорядкувати прилеглі території своїх земельних ділянок і, по можливості, взяти участь у посадці саджанців молодих дерев.

Озеленення населених місць – це комплекс робіт із створення і використання зелених насаджень у населених пунктах. Озеленення є складовою частиною загального комплексу заходів із планування, забудови і благоустрою населених пунктів та передбачає рівномірне розташування серед забудови садів, парків та інших крупних зелених масивів, пов’язаних бульварами, набережними, озелененими смугами, які з приміськими лісами і водоймами становлять єдину безперервну систему.

Зелені насадження серед забудови сприяють поліпшенню мезо- і мікроклімату та санітарно-гігієнічних умов. В населених пунктах вони створюють природне пейзажне середовище. Складовою частиною озеленення міста є насадження приміської зони, які створюють умови для масового відпочинку населення серед природного оточення і оздоровлюють повітряний басейн: ліси і лісопарки, плодово-ягідні сади, поля і луки.

Для підтримання належного стану озеленення міст, сіл та селищ необхідно відновити кількість дерев на прилеглих територіях. Нові молоді саджанці замінять видалені сухостійні аварійні дерева в минулому. Висадка дерев повинна бути ретельно спланованою і досконало проведеною. У весняний період рекомендується проводити висадку більш теплолюбних видів зелених насаджень.

На сьогоднішній день у містах проблемою є те, що дерева ростуть дуже близько до узбіччя тротуару і страждають від загазованості та наслідків прибирання вулиць, особливо взимку, а влітку – від високої температури нагрітого сонцем асфальту. Тому, нові саджанці слід розміщувати подалі від дороги. Також деякі дерева ростуть на інженерних мережах або під повітряними лініями електропередач і їх гілля переплітаються з дротами. Тому підбирайте найоптимальніші місця для висадки саджанців, щоб в подальшому уникнути проблем.

Зробіть щось корисне. Садіть дерева, щоб було де гуляти і дихати чистим повітрям.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів  облдержадміністрації