11.05.2018 — 10:09

О.Корнійчук: Вже понад 125 тисяч подолян обрали свого лікаря

Приємно бачити, що мешканці області усвідомлюють необхідність змін у галузі охорони здоров’я та долучаються до всеукраїнської кампанії “Обери свого лікаря”. Згідно даних “eHealth” – Національної електронної системи охорони здоров’я, на сьогодні більше 125 тисяч подолян підписали відповідні декларації з лікарями. Про це під час робочої наради сказав голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук.

Посадовець відзначив злагоджену роботу медичних закладів області та їх працівників, які активно включилися в роботу з підписання декларацій. Зараз у електронній системі здоров’я зареєстровано 33 медичних заклади, а декларацію можна укласти із 606 лікарями.

“Звичайно, питання на місцях є, бо в окремих амбулаторіях проблеми існують з підключенням до мережі Інтернет або забезпеченість оргтехнікою, але вирішуються вони в робочому порядку, – зауважив очільник області. – Процес укладання угод з лікарями відбувається досить активно, про що свідчить 9 місце Хмельниччини за кількістю підписаних декларацій у загальноукраїнському рейтингу.”

“Маємо докласти усіх зусиль, щоб підтримати реформу медицини, зокрема, на цьому етапі  надати усім без винятку мешканцям Хмельниччини можливість обрати свого лікаря,” – додав Олександр Олександрович.

Як повідомлялося, для підписання декларації треба звернутися до медичного закладу, де працює обраний терапевт, педіатр чи сімейний лікар. При собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. При укладанні декларації для дитини знадобиться ще й свідоцтво про її народження.

Декларація укладається виключно в електронній формі. Після того, як контактні дані пацієнта внесуть до системи, на телефон надійде sms-повідомлення з кодом. Це підтвердження того, що декларацію підписує реальна людина.

Якщо мобільного немає, оригінали документів сфотографують чи відсканують і долучать до декларації. Декларація підписується у двох екземплярах, один залишиться в пацієнта, інший – у медзакладі.

Коли пацієнт задекларував свій вибір, держава сплачуватиме гроші медзакладу, у якому працює обраний лікар. Цей процес розпочнеться, як медзаклад автономізується та укладе договір з Національною службою здоров’я України.