14.05.2018 — 16:34

О. Корнійчук: Республіка Польща є найбільшим міжнародним торгівельним партнером Хмельниччини

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася робоча зустріч керівництва області з Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Дамяном Цярціньскі. Це перший офіційний візит до Хмельницької області у зв’язку із призначенням на посаду пана Генерального консула, а основна мета зустрічі  – обговорення шляхів ефективної співпраці.

Розпочинаючи зустріч, голова адміністрації Олександр Корнійчук підкреслив, що Республіка Польща  є найбільшим міжнародним торгівельним партнером Хмельниччини. Так, у І кварталі поточного року до Польщі відвантажено товарів майже на 500 млн. грн., що у структурі експорту складає 5 частину. На польські ринки подоляни постачали мед, сталепрокат, олію, соєві боби, шрот, меблі.

Частка польських товарів у структурі імпорту у січні-березні цього  року склала 19 %. На Хмельниччину ввозилися автозапчастини, мийні засоби, автонавантажувачі.

У 30-ть підприємств області залучено 14 млн. дол. прямих іноземних інвестицій з Республіки Польща. Укладено та діють 24 угоди про співпрацю між територіями  Хмельницької області та польськими регіонами.

В свою чергу, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі зазначив, що таке стратегічне добросусідство є надзвичайно важливе, оскільки воно сприяє налагодженню співпраці між країнами та початку нових проектів. За словами пана Генерального консула, 2017 рік був рекордним за торговим обміном між Польщею та Україною.

Принагідно пан Генеральний консул подякував керівництву області за підтримку польської спільноти на теренах Хмельниччини. Як приклад, це і викладання польської мови у школах області, проведення Днів польської культури, добрі відносини шкіл, вузів та університетів між країнами. Як зауважив пан Цярціньскі, всі ці моменти є гарним показником міжнародного співробітництва.

“Як новопризначений консул маю на меті налагодити більш тісну співпрацю з Хмельниччиною. Ми прагнемо працювати відкрито, аби Польща та Україна підтримували гарні відносини у всіх сферах діяльності”, – сказав Дамян Цярціньскі.

На завершення зустрічі Олександр Корнійчук запевнив пана Генерального консула, що обласна влада зацікавлена у подальшому розвитку співпраці у різних галузях та щиро сподівається на успіх у цій справі.