18.05.2018 — 15:22

Будувати соціальну інфраструктуру треба у відповідності до стратегій розвитку територій, інакше це марнотратство, – В’ячеслав Негода

Регіони та громади повинні розвиватися у чіткій відповідності до своїх стратегій, які не протирічать державній стратегії. Інакше багато з об’єктів соціальної інфраструктури, які будуються та ремонтуються по всій країні в тому числі і за кошти державного бюджету, можуть не дати бажаного ефекту або взагалі стати непотрібними. А це – марнотратство, якого країна не може собі дозволити.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час Міжвідомчої конференція з питань регіонального розвитку «Секторальний діалог – актуальні проблеми розвитку регіонів», що проходить 17-18 травня у Києві.

За його словами, кошти для розвитку регіонів та громад є. Лише державна підтримка за чотири роки зросла в 38 разів: з 0,5 млрд грн у 2014 до 19,4 млрд грн у 2018. Крім того, за ці роки втричі зросли власні надходження місцевих бюджетів, збільшилася міжнародна підтримка розвитку громад в Україні.

«Але маємо говорити не про кількість грошей. Головне – як їх використати. Розвиток соціальної інфраструктури – будівництво, ремонт і сучасне обладнання дитсадків, шкіл, медичних закладів, ЦНАПів – це необхідно. І це те, що завдяки децентралізації відбувається по всій країні. Але ми маємо думати не про будівлі, а про людей. Якщо в громаді з’явиться проект, завдяки якому люди отримають роботу, вони не їхатимуть звідти, отже буде кому ходити до нових шкіл, користуватися послугами оновлених ФАПів та ЦНАПів. Якщо в громаді гарні дороги і розвинений громадський транспорт, то, можливо, і не потрібні у кожному селі школи, лікарні, спорткомплекси… Щоб зрозуміти, прорахувати усе це, громадам і областям потрібні стратегії розвитку. Зараз це не питання виконання закону чи побажань центральної влади, для більшості громад – це питання власного майбутнього. Чим серйозніше місцева влада підійде до формування та виконання стратегій розвитку своїх територій, тим більше можливостей матиме у майбутньому. Стратегія споживання має змінитися стратегією зростання», – сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра наголосив також, що держава, передаючи повноваження та ресурси на місця, намагається враховувати інтереси громад і регіонів. «В свою чергу місцева влада не повинна забувати про державні інтереси, про свою відповідальність за розвиток країни. Отже маємо збалансувати ці інтереси, щоб не зупинити позитивні процеси, які йдуть на місцях завдяки децентралізації, і в той же час прискорити розвиток держави в цілому», – зауважив В’ячеслав Негода.

Нагадав Перший заступник Міністра і про те, що в Україні вже сформована законодавча база, яка дозволяє впроваджувати сучасну регіональну політику. «Але маючи європейські правила, ми не поспішаємо їх виконувати. Це як часто буває на наших дорогах – правила є, але кожен їде куди і як хоче. Щоб досягти прописаних у державній стратегії регіонального розвитку цілей, ми не повинні зупинятися, а на усіх рівнях – від громад до міністерств – почати користуватися однаковими підходами до розвитку територій», – резюмував В’ячеслав Негода.

ПРЕС-СЛУЖБА МІНРЕГІОНУ УКРАЇНИ
https://www.minregion.gov.ua/
https://www.facebook.com/MinregionUkraine
(044) 590-47-92; (044) 590-47-96
[email protected]