19.05.2018 — 15:55

Кожна копійка з місцевих бюджетів має бути інвестована в розвиток громади – Глава держави

Саме на цьому наголосив Президент Петро Порошенко у своєму виступі під час представлення новопризначеного голови Хмельницької обласної державної адміністрації Вадима Лозового. За словами Глави держави, у тісній співпраці з Парламентом в Україні впроваджуються величезні реформи – перша з яких децентралізація.

«У 2018 році вперше у зведеному державному бюджеті частка місцевих  бюджетів складає  51%», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що його принципова позиція – левова частина грошей через реалізацію програми децентралізації має бути віддана громадам.

Водночас, він зауважив, що висловлюються певні ініціативи, щоб не використовувати ці кошти на розвиток місцевих громад, а покласти гроші місцевих бюджетів в банк на п’ять років і таким чином заробляти на депозитах. «Друзі, у нас тут що банківський бізнес чи служіння народові?», – зазначив він.

Петро Порошенко підкреслив: «Кожна копійка має бути інвестована в школу, дитячий садок, нову дорогу, освітлення, побудову програми сільської медицини».

Президент наголосив на неприпустимості використання цих коштів для намагань підкупити виборців: «Зупиніться вам гроші давали не для цього. А ні – буде прийнято рішення, яке буде контролювати напрямки використання бюджетних грошей,  регламентувати це».

«Нам вдалося значно збільшити державний бюджет, більше ніж в два рази, а місцеві бюджети зросли в 3-4 рази, бюджети розвитку у 5-6-7 разів,  а деінде в 12 разів за 3,5 роки», – сказав Глава держави.

Він додав: «Коли дали гроші, ресурси, тепер ми маємо право спитати – а як працює кожна копійка на українця, якому зараз дуже не легко?».

Глава держави зазначив, що на оборону і безпеку держави нині витрачається 6% ВВП. Він наголосив, що воїни української армії мають належне матеріальне, технічне, фінансове забезпечення «Створена нова українська армія, яка є оплотом української незалежності і українського суверенітету», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, незважаючи зовнішню агресію Україна продовжує впровадження реформ та щоденно змінюється – будівництво доріг, реформа освіти, медичної галузі, проект розвитку сільської медицини, будівництво житла для контрактників  в армії.

Глава держави зауважив, що все це реалізується частково і за рахунок повернення грошей, які були вкрадені у народу України клікою Януковича.