21.05.2018 — 14:17

Низка областей найближчим часом планують внести зміни до перспективних планів

12 областей України планують протягом травня-червня 2018 року внести на розгляд обласних рад зміни до перспективних планів. Мова йде про Вінницьку, Волинську, Житомирську, Івано-Франківську, Миколаївську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську, Чернівецькуобласті. Про це повідомили в Мінрегіоні, посилаючись на дані, отримані з обласних державних адміністрацій.

Луганська та Полтавська області планують таку роботу провести в другому півріччі 2018 року.

Нагадаємо, в лютому Мінрегіон, який відповідає за впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, визначив завдання обласним державним адміністраціям розробити та подати на затвердження Уряду перспективні плани формування спроможних територіальних громад в межах 100% території відповідного регіону.

Сьогодні перспективними планами на 100% покрита територія Кіровоградської та Рівненської областей.

На розгляд Мінрегіону надійшли зміни щодо перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, які зараз проходять погодження в центральних органах виконавчої влади та всеукраїнських асоціаціях органів місцевого самоврядування.

Також на розгляді Мінрегіону – зміни до перспективного плану формування територій спроможних громад Запорізької області, якими передбачено включення міст обласного значення до перспективного плану, і таким чином він покриє 100% території області.

Зміни до перспективного плану Львівської області облдержадміністрація внесла на розгляд обласної ради 10 квітня, питання про що було включено до порядку денного сесії 20 квітня, проте досі розглянуто не було.

Раніше В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заявляв, що важливим є формування спроможних громад саме у відповідності до перспективних планів:

«Це аж ніяк не заперечує добровільності об’єднання, а лише дає змогу нікого не залишити поза реформою і наближує громаду, створену за перспективним планом, до рівня спроможної. Багато тих громад, які формувалися раніше без дотримання перспективних планів, сьогодні здійснюють приєднання до себе нових рад, як це раніше і передбачалося. Є і ті, хто об’єднався, але до спроможності там ще далеко. Причина знову ж таки у тому, що не дослухалися і формувалися без врахування бачення перспективного плану. Це помилковий шлях. Ті, хто його пройшов, вже у цьому переконалися».