22.05.2018 — 13:13

В. Лозовий: Лише спільними діями усіх служб ми забезпечимо стабільну епізоотичну ситуацію в області

Організація і проведення протиепізоотичних заходів є запорукою підтримання стабільної епізоотичної ситуації на території області, отримання безпечних харчових продуктів.

Стан епізоотичного благополуччя та державного контролю за безпечністю харчових продуктів в області обговорено 22 травня у ході засідання колегії обласної державної адміністрації під головуванням голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового.

Доповів по вищезазначеному питанню начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Василь Грушко.

Посадовець зазначив, що у період з 2016 року в області виникло 7 спалахів АЧС. У 2016 році – 5, 2017 та 2018 – по 1. Під час локалізації спалахів хвороби знищено 21489 голів свиней, з місцевих бюджетів виділено для ліквідації захворювання 1,5 млн. грн., понесено збитків на суму понад 35,0 млн. гривень.

Усіх керівників ознайомлено із ветеринарно-санітарними вимогами, заходами, що сприяють підвищенню рівня біобезпеки свиногосподарств.

Спільно з Головним управлінням Національної поліції в області запроваджено роботу 25 спільних ветеринарно-поліцейських мобільних груп для контролю за переміщенням тварин. Перевірено 4485 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 678 осіб притягнуто до відповідальності.

Державними інспекторами ветеринарної медицини проведено 614 перевірок свиногосподарств, вручено 313 приписів, за виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 121 особу на суму 22,0 тис.грн., 25 матеріалів передано до правоохоронних органів. Не зважаючи на заходи впливу керівники окремих свиногосподарств ігнорують виконання заходів по переведенню підпорядкованих об’єктів у “закритий режим”, відтак, посилюють загрозу занесення збудника і виникнення епізоотії.

Із наявних 151 свиногосподарства 125 повністю огороджено, 132 мають стаціонарний дезбар’єр, 84 обладнано типовими санпропускниками, 134 забезпечили обслуговуючий персонал змінним взуттям та спецодягом, у 106 організовано централізоване прання спецодягу, у 107 – працівники не утримують свиней в особистих дворогосподарствах.

Крім цього, Василь Пилипович відмітив, що залишається досить напружена епізоотична ситуація щодо сказу тварин.

За останні 5 років у Хмельницькій області було виявлено 272 випадки сказу: 2014 рік – 55, 2015 – 85, 2016 – 55, 2017 – 67 і 2018 рік – 10 випадків.

З метою профілактики сказу серед тварин у всіх населених пунктах області проводиться щеплення тварин. За 2017 рік ветеринарними спе­ціаліс­тами усього було щеплено 304463 тварини, у тому числі: собак –157202 го­лови, котів – 118546 голів, великої рогатої худоби – 27139 голів, дрібної рогатої худоби – 548 голів, свиней – 499 голів, коней 529 голів.

Торік спеціалістами ветеринарної медицини області вакциновано 242,5 тис. голів тварин проти сибірки.

У ході обговорення даного питання розглянуто ситуацію з захворюванням на лейкоз у громадському секторі, яка впродовж останніх 5 років ситуація значно покращилася. Зокрема у 2012 році було виявлено 145 голів реагуючих тварин, то у 2017 – 72, а відсоток скорочено із 0,3% у 2012 до 0,07% торік.

В особистих селянських господарствах кількість хворих на лейкоз тварин скоротилася у 4 рази: у 2012 році виявлено 372 тварин, а у 2017 – 87.

У той же час, залишається проблемним питання щодо оздоровлення від лейкозу господарства СТОВ “Поділля плюс” Шепетівського району. Керівництво цього господарства ігнорує вимоги Інструкції з профілактики та оздоровлення ВРХ від лейкозу, відмовляється здавати на забій РІД+ тварин, відтак створює умови для перезараження збудником хвороби здорового поголів’я ВРХ.

З метою підтримання стабільної епізоотичної ситуації на території області, виявлення на ранніх стадіях, профілактики інфекційних та незаразних хвороб тварин спеціалістами ветеринарної медицини двічі на рік (весна, осінь) проводиться комплекс обов’язкових протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів з повним охопленням поголів’я тварин у всіх категоріях господарств. Тварин досліджують на бруцельоз, лейкоз, туберкульоз, роблять щеплення проти сибірки, сказу, КЧС, хвороби Ньюкасла тощо. За результатами обстеження розробляються рекомендації власникам тварин по догляду, утриманню та годівлі.

Під час обговорення пролунали критичні зауваження на адресу керівництва управління Держпродспоживслужби в області за рішення щодо ліквідації управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Зазначено, що така практика є неприпустимою,  і задля забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в області робота даного підрозділу має бути поновлена.

Далі в продовження колегії було обговорено державний контроль та нагляд у сфері безпеки харчових продуктів.

Василь Пилипович проінформував присутніх, що на території області зареєстровано 10642 оператори ринку, що займаються виробництвом, зберіганням, реалізацією, обігом харчової продукції. Ця цифра щоденно зростає, так як це нова вимога законодавства.

Торік існувала заборона проведення позапланових заходів по перевірці виконання вимог розпорядчих документів (приписів). Планово перевірено 95 суб’єктів господарювання та 1802 позапланово. До порушників застосовувалися заходи адміністративного впливу, оштрафовано 1412 осіб на суму 113,0 тис. гривень.

З початку року обстежено 870 підконтрольних об’єктів, у тому числі: 157 господарств різних форм власності, 20 забійних та м’ясопереробних підприємств, 685 інших об’єктів (ринки, молокопереробні підприємства, пункти закупівлі молока, пасіки, ставки тощо) До порушників застосовувалися заходи адміністративного впливу, оштрафовано 437 осіб на суму 28,0 тис. гривень.

Державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на ринках у 2017 році проведено ветеринарно-санітарну експертизу 508,603 тис. партій продукції тваринного та рослинного походження. Не допущено до реалізації 46,9 тонни небезпечних та недоброякісних продуктів, з яких 14,5 тонни знешкоджено, 5,694 тонни утилізовано.

Протягом І кварталу 2018 року проведено ветеринарно-санітарну експертизу 120000 партій продукції тваринного та рослинного походження. Не допущено до реалізації 8,9 тонни небезпечних та недоброякісних продуктів, з яких 2,9 тонни знешкоджено, 1,5 тонни утилізовано.

На бойнях, м’ясопереробних підприємствах торік проведено понад 5 млн. експертиз: 4616 м’ясотуш великої рогатої худоби, 47434 м’ясотуш свиней, 310 м’ясотуш овець та кіз, 5,3 млн. тушок птиці. При цьому не допущено до реалізації 9,228 тонни небезпечного м’яса та субпродуктів, які направлено на ути­лізацію.

За цей період проведено понад 1 млн. експертиз: 1318 м’ясотуш великої рогатої худоби, 6316 м’ясотуш свиней, 22 м’ясотуші овець та кіз, 999,7 тис. тушок птиці. Не допущено до реалізації 2,8 тонни небезпечного м’яса та субпродуктів, які направлено на утилізацію.

Держпродспоживслужбою України щороку відповідно до вимог закону розробляється та затверджується План державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження. Для його виконання торік відібрано 397 зразків. У 2018 році заплановано відібрати 373 зразки, відібрано та доставлено для проведення досліджень протягом І кварталу – 89.

За результатами проведення лабораторних досліджень у минулому році отримано 1 позитивний результат – у м’ясі курячому виявлено залишки антибіотика хлорамфеніколу. Державними інспекторами проведено розслідування та вжито заходів, щоб небезпечна продукція не потрапила до споживачів.

Протягом І кварталу 2018 року державними інспекторами проведено 7 планових перевірок харчоблоків дошкільних навчальних закладів та 21 планову перевірку харчоблоків шкіл, за результатами яких складено 22 приписи. Контроль за усуненням недоліків триває.

Торік відповідно до наказу Головного управління Держпродспоживслужби в області у рамках моніторингових досліджень під час проведення державного нагляду за закладами оздоровлення та відпочинку дітей та навчальними заклади відібрано і досліджено на показники безпеки 560 зразків харчових продуктів. Виявлено 8 позитивних результатів по мікробіологічних показниках в Ізяславському, Волочиському, Красилівському, Старокостянтинівському, Ярмолинецькому та Славутському районах, проведено відповідне розслідування та вжито відповідних заходів.

Питання боротьби з торгівлею харчовими продуктами у невстановлених місцях перебуває на постійному контролі та неодноразово розглядалося на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдерж­адміністрації.

Інспектори Держпродспоживслужби систематично залучаються до роботи комісій разом із представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ для здійснення рейдів під час проведення заходів по боротьбі зі стихійною торгівлею. На території області на цей час виявлено 78 місць несанкціонованої торгівлі.

За період з 2016 року здійснено 333 рейди по місцях не санкціонованої торгівлі, складено 172 протоколи про адміністративне правопорушення та вручено 37 приписів.

Володимир Кальніченко наголосив на необхідності розгляду питання з керівниками торгових місць та ринків. Посадовець зазначив, що їм необхідно передбачити окремі площадки для торгівлі продуктами домашнього виробництва за помірними зниженими цінами на оренду торгового місця, а також забезпечити попередню перевірку якості товару. За словами Володимира Ілліча, таким чином можна зменшити такий негативний прояв, як стихійні ринки.

Задля обговорення питання та визначення ситуації щодо стану епізоотичного благополуччя та державного контролю за безпечністю харчових продуктів заслухано голів декількох районів області.

За результатами обговорення Вадим Лозовий наголосив на обов’язковості дотримання правил контролю та першочергових заходів щодо запобігання виникненню будь-яких епізоотичних ситуацій в області.

«Разом з цим, з настанням літнього періоду потрібно посилити контроль за дотриманням санітарних норм та якістю продуктів харчування», – наголосив очільник області.