24.05.2018 — 16:52

Тренування ланки цивільного захисту Старокостянтинівського району при виникненні надзвичайної ситуації на території військової частини А – 4009

Відповідно до доручення Прем’єр – Міністра України, 24 травня 2018 року  під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області та ланки Старокостянтинівського району у разі виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А – 4009.

Основними навчальними цілями тренування були: вдосконалення злагодженості та оперативності в роботі керівного складу, органів управління та сил цивільного захисту, підвищення їх готовності до виконання заходів з евакуації населення із зони можливого ураження внаслідок виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А–4009, а також життєзабезпечення евакуйованого населення, практичне відпрацювання заходів з оповіщення, евакуації, розміщення евакуйованого населення та забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку в евакуйованих населених пунктах.

До проведення тренування залучалися начальники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту Хмельницької області, керівники територіальних органів центральних органів виконавчої влади у Хмельницькій області, комісії з питань евакуації та ТЕБ і НС Хмельницької облдержадміністрації та Старокостянтинівського району, управління з питань цивільного захисту Хмельницької облдержадміністрації, Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області та його структурні підрозділи, Навчально – методичний центр   цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у Хмельницькій області, комісії з питань евакуації та евакуаційні органи Миролюбненської та Немиринецької сільських рад, окремі голови райдержадміністрацій, міські (міст обласного значення) голови, голови об’єднаних територіальних громад, сільських рад, населені пункти яких входять в зону можливого ураження.

Фахівці військової частини А–4009 ознайомили учасників тренування з будовою, характеристиками артилерійських боєприпасів та реактивних снарядів, можливими наслідками, що можуть бути завданими під час їх неконтрольованої детонації та розльоту.

В ході тренування практично відпрацьовано питання оповіщення органів управління та населення при виникненні надзвичайної ситуації із залученням регіональної та місцевої систем оповіщення.

Організовано роботу органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області у період підготовки та проведення заходів з евакуації.  Особливу увагу приділено питанню евакуації людей з інвалідністю  та інших мало мобільних груп населення.

 Розгорнуто та організовано роботу 3-х збірних пунктів евакуації в селах Миролюбне-1, Миролюбне-2 та Підгірне Старокостянтинівського району.  Організовано евакуацію з місць проживання осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення спеціальним та пристосованим транспортом із закріпленими працівниками соціального захисту з села Миролюбне. Для життєзабезпечення евакуйованого населення розгорнуто приймальний пункт евакуації в с. Немиринці, де організовано надання медичної та психологічної допомоги.

Піротехнічною групою АРЗ СП ГУ ДСНС в області організовано роботи з розвідки маршрутів евакуації.

Працівниками Старокостянтинівського відділу ГУ НП в області відпрацьовано заходи щодо забезпечення публічної безпеки та організації роботи блок – постів, охорони громадського порядку, організації обліку транспорту та населення, що виїжджало.

Навчально-методичним центром ЦЗ та БЖД було розгорнуто мобільний навчально-консультаційний пункт з навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях.

За підсумками тренування встановлено, що органи управління та сили цивільного захисту області здатні виконувати завдання за призначенням.