25.05.2018 — 09:33

Інформація щодо залучення інвестицій в сонячну енергетику

Частка сонячної енергетики в Україні становить близько 1,5% ринку. За 2017 рік було реалізовано близько 80 нових проектів загальною продуктивністю 220 МВт, а у першому кварталі 2018 року цей показник вже досяг 160 МВт, що свідчить про динамічне зростання ринку. Чи зуміє Хмельниччина скористатись можливостями залучення інвестицій у сонячну енергетику, залежить від кооперації зусиль бізнесу, громади та влади.

“Ми збираємо інвестиційно привабливі майданчики для будівництва сонячних електростанцій на західній Україні. Є чіткі критерії відбору земельних ділянок і якщо громади знаходять в себе таку територію, ми можемо гарантувати, що протягом 8-10 місяців там з’явиться сонячна електростанція. Наразі маємо в межах Хмельницької області погодження на будівництво декількох електростанцій загальною потужністю понад 20 МВт, проте потенціал на багато більший” – розповідає Степан Кушнір, консультант з питань залучення фінансової та експертної підтримки для МСБ та ОМС в сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії.

Критерії вибору земельних ділянок:

  1. Площа від 10 Га;
  2. На території знаходяться ЛЕП 10 кВ або 35 кВ, якщо ділянка великих масштабів більше 50 Га – 110 кВ. Якщо на території ЛЕП не проходить, допустима близькість до найближчої лінії не має перевищувати 2 км. Бажана наявність підстанції в межах 2 км.;
  3. Бажаним є південний схил;
  4. Готовність оперативно вирішувати питання щодо передачі в оренду земельної ділянки (схильність представників влади або приватної особи у власності якої є земельна ділянка).

Переваги, які отримує громада:

  1. Реєстрація бізнесу в територіальній одиниці, де розташована сонячна електростанція;
  2. Оренда землі (вартість визначається індивідуально, орієнтовно 1000 грн/міс. за 1 Га);
  3. Офіційне працевлаштування з високою з/п (кількість працюючих залежить від масштабу станції, 8-12 осіб);
  4. Соціальна відповідальність (фінансова та організаційна участь компанії у вирішенні проблемних питань громади);
  5. Екологічність проекту;
  6. Позитивний імідж громади, враховуючи тенденції розвитку сонячної енергетики у світі.

Інформацію щодо залучення інвестицій в сонячну енергетику можна дізнатись за тел. (096) 945 02 51, Степан Кушнір.

Пропозиції земельних ділянок надсилати на адресу [email protected]