11.04.2016 — 14:13

На Ізяславщині відзначено день визволення в’язнів нацистських концтаборів

11 04 225 років тому, за ініціативи громадських організацій, на місці Ізяславського пересильного концентраційного табору «Майдан», в якому перебували у 1941-1942 роках радянські військовополонені, було відкрито меморіал та символічні могили його жертвам.

За встановленою багаторічною традицією щорічно 11 квітня у день визволення в’язнів нацистських концтаборів на меморіалі проводиться пам’ятний захід.

Цього року до заходу долучилися керівництво району та міста, голова районної ради Організації ветеранів України Олексій Стромелюк, делегації колективів Плужненського професійного аграрного ліцею, Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, ліцей» ім.О.Кушнірука та жителі міста.

У своєму виступі заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко зазначив, що жителі України, були, є і будуть завжди свободолюбивими і щирими. І сьогодні в боротьбі із зовнішнім ворогом незалежності українці показують яскраві приклади мужності та героїзму.

У день визволення в’язнів фашистських таборів ми згадуємо усіх жертв нацизму, які загинули у розташованих на території України концтаборах – «Сирецький», «Дарницький» та «Бабин Яр». Серед них і концтабори та території Ізяславського району. Сьогодні Україна разом із усім світом низько вклоняється людям, що пройшли через фашистське пекло. Ми віддаємо данину скорботної пам’яті мільйонам мучеників, для яких нацистські концтабори стали дорогою в небуття.

Також Благочинний храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київський патріархат, настоятель храму св. Великомученика та Цілителя Пантелеймона УПЦ КП митрофорний проієрей о.Володимир Ковальчук відправив заупокійну літію за жертвами нацизму.

Керівники району та міста, делегації вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали до меморіалу вінки та квіти.

За матеріалами Ізяславської РДА