31.05.2018 — 18:05

В.Кальніченко: Додержання законодавства про оплату праці та підвищення рівня заробітної плати – пріоритетний напрямок органів державної влади

Наразі в Україні гостро визначена проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. Саме тому, сьогодні, 31 травня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

У засіданні взяли учать директор фінансово-економічного департаменту управління Пенсійного фонду України Тетяна Король, заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Державної служби України з питань праці Володимир Гончарук, голови окремих районних державних адміністрацій, фізичні особи-підприємці.

На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Практично виплачується заробітна плата в межах мінімальної, а решту зарплати – у «конверті». Таким способом роботодавці ухиляються від сплати податку. Не поодинокі є випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

«Пріоритетним питанням й надалі залишається покращення сьогоднішньої ситуації з цих питань, а саме, сприяння створенню легальних робочих місць, підвищення рівня оплати праці, максимальна її легалізація, а також ліквідація боргу перед працівниками підприємств», – зазначив Володимир Ілліч.

З першого питання порядку денного, про підвищення рівня оплати праці, легалізацію трудових відносин та стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області, доповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

Першочергово дане питання повинно буди на контролі в усіх органах влади. Посадовець зазначила, що в області спостерігається постійне зростання заробітної плати, так, у 2017 році вона зросла на 25%, а уже в 2018 році заробітна плата в середньому зросла ще на 601 грн.

Середньо місячна заробітна плата по області в порівняні з мінімальною складає у 2017 році – 175%, 2018 – 185%, загалом, якщо мінімальна зарплата в цьому році 3723 грн , то в області вона становить 6875,5 грн.

З початку 2018 року за результатами діяльності тимчасових комісії проведено заслуховування керівників підприємств боржників, в результаті чого, вдалось ліквідувати заборгованість у двох підприємствах на суму 206,7 тис.грн.

Заборгованість із заробітної плати станом на 1 квітня 2018 року в області складає 5558 тис.грн. За всеукраїнськими результатами область замає 5 місце по боргам з заробітної плати.

Також, актуальним залишається питання створення нових робочих місць. За даними Мінсоцполітики України в області створено 9037 робочих місць, ліквідовано 6682 робочих місця.

Уже в цьому році впродовж січня-березня, в рамках проведених заходів, створено 3261 нове робоче місце ліквідовано – 2041.

Впродовж січня – квітні за результатами проведеної роботи з легалізації трудових відносин, з тіні виведено 8272 особи.

Дане питання й надалі залишається на контролі керівництва органів влади усіх рівнів.

Про результати моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю в області проінформувала начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Ольга Заярнюк.

Загалом, на Хмельниччині забезпечено своєчасне фінансування пенсійних виплат 405 тис. осіб, загалом, їм направлено 3,5 млрд. грн. Щомісячна потреба у коштах на виплату пенсій в області складає більше 886 млн.грн.

Підвищення рівня оплати праці, погашення заборгованості із заробітної плати, легалізація трудових відносин для єдиного соціального внеску є єдиним джерелом  для збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Середньообласний показник забезпечуваності виплати пенсій за рахунок коштів місцевих платників на сьогодні складає 36,7%.

Фонд оплати праці за січень-березень в області складає 4,7 млрд.грн.

Заробітна плата в області нараховується майже 16 тис. страхувальниками і за 247 тис. найманих працівників, разом з цим, в області проживає 405 тис. пенсіонерів.

Аналіз реєстру застрахованих осіб свідчить, що протягом поточного року зросла на 301 особу кількість легально працюючих в області і станом на 1 квітня склала 247 тис. осіб.

Ольга Сергіївна наголосила, що легалізація трудових відносин, офіційний заробіток наших громадян є надзвичайно важливою темою сьогодення, адже через тіньовий ринок зайнятості, приховування реальної заробітної плати втрачають кошти бюджети усіх рівнів, а головне, громадяни позбавляються права на соціальний захист сьогоднішнього дня та і в майбутньому на свою пенсійну виплату.

Також, у ході засідання обговорені питання про результати перевірок органами Державної фіскальної служби в області щодо виявлення фактів використання праці неоформлених працівників, методів інформування фізичних осіб – підприємців про заборгованість із сплати ЄСВ та результати погашення боргів та обговорено результати здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення в області.

Крім цього, заслухано керівників підприємств боржників.

На завершення засідання Володимир Ілліч відмітив, що лише поєднання спільних зусиль усіх сторін соціального партнерства щодо легалізації трудових відносин, проведення масштабної роз’яснювальної роботи, аби кожен розумів необхідність легального працевлаштування та сплати внесків, є запорукою успішної боротьби з тіньовою зайнятістю, тіньовою заробітною платою.

Низька заробітна плата є однією із основних причин відтоку за кордон працездатного населення, передусім робітничих професій.

Тому першочерговим завданням органів влади, правоохоронних органів, всіх, хто має стосунок до дотримання законодавства про працю – забезпечити налагоджену результативну співпрацю щодо захисту трудових прав і гарантій працівників, легалізації зайнятості і доходів.

Також, враховуючи той факт, що податок на доходи фізичних осіб це одна із складових наповнення місцевих бюджетів, забезпечення надходжень по єдиному соціальному внеску. Це шлях до вирішення соціальних питань. На місцях повинні бути застосовані та використані всі важелі впливу та повноваження, як контролюючих органів так і місцевих органів влади (органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад). Не допустити виплату заробітної плати не тільки нижче законодавчо встановленого мінімуму, але й не нижче середньогалузевого рівня.

Головному управлінню Пенсійного фонду України в Хмельницькій області необхідно забезпечити постійний моніторинг відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо дотримання роботодавцями області законодавства про працю та підвищення рівня оплати праці та надавати відповідну моніторингову інформацію місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування для заслуховуваннях на засіданнях робочих груп (комісій).

Володимир Кальніченко звернув увагу голів місцевих державних адміністрацій, голів ОТГ на виконання Постанови Уряду № 295 від 26 квітня 2017 року, якою передбачено, що в органах місцевого самоврядування мають сформуватися підрозділи, які будуть здійснювати перевірки дотримання законодавства про працю.