01.06.2018 — 10:25

Представники Хмельниччини – переможці заочного Всеукраїнського родинного конкурсу Український коровай»

Нещодавно Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України підвів підсумки заочного Всеукраїнського родинного конкурсу «Український коровай», який проводився навесні цього року в рамках святкування 100-річчя позашкільної освіти в Україні та з метою сприяння процесу виховання дітей і молоді на національно-патріотичних засадах, прищеплення шани й поваги до хліба і людей, причетних до його створення, а також задля збереження й популяризації родинних традицій, родинного хліба, який гуртує та примирює рід.

 Основним завданням Конкурсу було створення умов для самореалізації талановитих і обдарованих дітей та молоді, залучення їх до активної пізнавальної, наукової й трудової діяльності; сприяння збереженню родинних звичаїв любити та шанувати хліб; підтримка сімейних традицій, де окрасою свята є хліб і хліб – усьому голова.

В Конкурсі взяли участь понад 300 учасників: родинні колективи, учні та учнівські колективи закладів позашкільної і загальної середньої освіти різних регіонів України та м. Києва. На огляд широкого загалу були представлені різноманітні творчі роботи, які відповідають визначенню «коровай» і «обрядовий хліб» та є зразками як традиційних, так і осучаснених кулінарних виробів. В представлених на розгляд журі роботах поєдналися національні художні традиції з елементами творчого мислення сучасних майстрів.

Оргкомітет і журі Конкурсу відмітили високий естетичний рівень виконання конкурсних робіт, традиційність, символіку, регіональні особливості виготовлення короваїв; дуже відповідальне ставлення до висвітлення теми за співучасті старшого покоління, родин. Серед кращих були й конкурсні роботи, що надійшли від учасників з Хмельницької області, зокрема з Новоушиччини.

Неповторно красивий і запашний коровай юннатів Хмельниччини, майстерно витворений Олександрою Іванівною Коваль, колишньою вільховецькою юннаткою зі школи знаменитого подільського педагога-новатора Ф.С.Бацури, і презентований нею на конкурсну виставку в м. Київ у Народний Музей Хліба імені Любові Манорик Національного ЕНЦУМ, вподобала німецька делегація.  В той же день, цей коровай разом з обрядовим хлібом з Хмельниччини став дарунком українських урядовців і був доставлений у київську амбасаду Німеччини, а німецькі дипломати, яким він дуже сподобався, відвезли його на свою історичну батьківщину, де він нині й експонується.

Згідно з підсумками журі, за активну участь у пошуково-дослідницькій діяльності з питань пізнання джерел і процесу виготовлення українського короваю, творчу самореалізацію й наполегливість, велику повагу до живих духовних традицій нашого народу та сприяння вихованню добрих родинних цінностей нагороджені Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України юннати з батьками і педагоги – переможці заочного Всеукраїнського родинного конкурсу «Український коровай» з Хмельницької області.

За I місце:

– Григораш О.С., 1990 р.н., керівник учнівського об’єднання «Паросток надії» Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ступенів імені педагога-натураліста Федора Степановича Бацури Новоушицького району та директор цієї школи Шевченко Ігор Іванович, за творчу роботу «Коровай» (99 балів);

– Юзвенко Ольга Олегівна, 43 роки і Юзвенко Анна, 11 років, учениця 5 класу Шепетівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. М. Островського та Голенко Наталія Олексіївна, вчитель біології та основ здоров’я цієї школи, за творчу роботу «Весільний коровай» (98 балів).

За ІІ місце  – Лахай Ольга Володимирівна; Лахай Назар, 8 років, учень 3-В класу Шепетівського НВК № 3 у складі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  ім. Н. Рибака та ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою» і вчитель початкових класів цього НВК Караван Анастасія Миколаївна, за творчу роботу «Подільський коровай» (88 балів).

Вітаємо переможців Всеукраїнського родинного конкурсу  «Український коровай»  та щиро зичимо їм нових успіхів у еколого-натуралістичних заходах.

 

Юлія Петраш, керівник гуртків Хмельницького ОЕНУМ.