06.06.2018 — 17:10

Обсяг капітальних інвестицій – один з іміджевих показників регіону, – В.Лозовий

5 червня під головуванням голови адміністрації Вадима Лозового відбулася нарада з питань розвитку територій області. До участі у нараді були запрошенні голови районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, міські (міст обласного значення) голови, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, окремих територіальних підрозділів центральних органів влади.

Розпочинаючи нараду, голова адміністрації Вадим Лозовий проінформував, що за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку у 2017 році Хмельниччина посіла 9 місце. Незважаючи на суттєві темпи зростання рівня заробітної плати в області у минулому році та за 4 місяці поточного, її рівень залишається на 21% нижчим середнього по Україні.

За словами Вадима Миколайовича, надважливим питанням є підвищення рівня заробітної плати, її своєчасна виплата. Також особливої уваги потребує питання легалізації виплати заробітної плати.

Так, на сьогодні в області працює понад 1900  промислових підприємств. За січень-березень реалізовано продукції на суму 10,6 млрд.грн. або на 3,9% більше попереднього року.

Також важливим для розвитку регіону є залучення інвестицій. За січень-березень 2018 року підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування спрямовано 1,7 млрд.грн. капітальних інвестицій, що у порівняних цінах майже на 5,7% більше ніж за відповідний період 2017 року.

Очільник області наголосив, що обсяг капітальних інвестицій – один з іміджевих показників регіону. Тобто, чим більше капіталу залишається на відповідній території – тим кращий її розвиток.

Загалом обсяг внесених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій на 01 квітня 2018 року становив 175 млн. доларів.

“Маємо мобілізувати зусилля всіх структур для досягнення підвищення розміру середньомісячної заробітної плати”, – додав голова адміністрації.

Відтак, у ході наради заслухано детальну інформацію з даних питань і за підсумками якої визначино  напрямки поліпшення ситуації в області.

Більш детально про стан виконання та резерви дохідної частини місцевих бюджетів доповів директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Сергій Пенюшкевич.

Так, за підсумками роботи з січня по травень 2018 року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло податків та зборів (без врахування міжбюджетних трансфертів) в сумі 2241,5 млн.грн., що становить 109,0 % до плану на відповідний період. Це більше на 184,9 млн.гривень.

Усі міста обласного значення, райони та 37 об’єднаних територіальних громад (крім Берездівської та Олешинської) забезпечили виконання доходів загального фонду до показників, затверджених місцевими радами.

Темп приросту до відповідного періоду попереднього року склав 24,6% або 442,8 млн.гривень.

Департаментом фінансів проаналізовано надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів на 1 жителя. Станом на 01.06.2018 року обсяг доходів зріс на 344,5 грн. і склав 1744,0 гривень.

За словами Сергія Адамовича, найважливішим чинником наповнення місцевих бюджетів є рівень середньомісячної заробітної плати та чисельність працюючих, адже питома вага ПДФО в загальних надходженнях до бюджетів складає 61,1 %. Саме тому зростання реальної заробітної плати та офіційна зайнятість населення має надзвичайно важливе значення не тільки для створення умов для працевлаштування в Україні, а й для розвитку в області соціальної інфраструктури.

З початку року до місцевих бюджетів поступило ПДФО в сумі 1,4 млрд.грн. або 106,4 % до затверджених планів на відповідний період. Це більше від аналогічного періоду минулого року на 322,1 млн.грн. або на 30,7%.

Обсяг податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на одного жителя області зріс до відповідного періоду минулого року на 30,7% або на 250,6 грн. і склав 1066,0 грн., проте в 34 громадах, 17 районах та 3 містах цей показник нижчий за середньообласний.

Директор Департаменту фінансів назвав декілька резервів збільшення надходження до місцевих бюджетів, серед яких збільшення розміру заробітної плати (збільшення середньомісячної заробітної плати, приведення показників місцевих бюджетів до реальних, збільшення кількості найманих працівників у суб’єктів підприємницької діяльності – платників єдиного податку хоча б до 0,5 особи, збільшення ставок єдиного податку, погашення податкового боргу до місцевих бюджетів станом на 01.05.2018 не менше ніж на 20 %); збільшення надходжень акцизного податку; збільшення розміру орендної плати за земельні ділянки.

Враховуючи вище викладене очільник Департаменту фінансів висловив пропозицію щодо організації роботи для збільшення розміру середньомісячної заробітної плати з червня місяця не менше 10 % до рівня квітня поточного року, а також вжити заходів щодо збільшення надходжень акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.