08.06.2018 — 16:05

Актуальні питання сьогодення обговорено на засіданні ТЕБ і НС

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До участі у нараді були запрошенні члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, голови районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки, керівники окремих підприємств, установ та організацій області.

Першим питанням порядку денного розглянуто стан виконання рішень обласної комісії ТЕБ і НС щодо недопущення виникнення пожеж в екосистемах  у весняно-літній пожежонебезпечний період 2018 року.

Так, Володимир Кальніченко проінформував, що з початку поточного року на території області виникло 28 пожеж в екосистемі на загальній площі понад 10,4 га. Побічні збитки від даних пожеж склали біля 800 тис. грн.

Також Володимир Кальніченко зауважив, що дане питання щорічно розглядається перед початком пожежонебезпечного періоду на комісіях ТЕБ і НС, як області так і районах. Зокрема, в м. Шепетівка на проведених заняттях було показано виконання практичних заходів, це і приклади влаштування меніралізованих смуг, пристосовану техніку, пункти накопичення протипожежного інвентарю, та ряд інших заходів.

В продовження обговорення даного питання, присутні заслухали керівників окремих районів щодо причин невиконання рішень комісії ТЕБ і НС.

Підсумовуючи дане питання, Володимир Кальніченко вкотре акцентував увагу голів райдержадміністрацій та керівників лісогосподарських підприємств на посиленні контролю за станом пожежної безпеки у природних екосистемах, у лісових масивах,  і в першу чергу,  які  знаходяться у комунальній власності, розташованих поблизу населених пунктів, транспортних комунікацій, систем життєзабезпечення, об’єктів підвищеної небезпеки та місць масового перебування громадян.

Також слід організувати постійну роботу щодо недопущення спалювання пожнивних залишків та сухої трави на узбіччях доріг, в лісових масивах та лісопосадках, на полях агропідприємств області.

Крім того, посадовець наголосив на персональній відповідальності посадових осіб за виконання заходів, що забезпечують пожежну безпеку природних екосистем, в тому числі лісових масивів.

Далі учасники засідання заслухали інформацію про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах області до купального сезону, та стан санітарно-епідеміологічного благополуччя населення у літній період 2018 року.

Так, за 4 місяці 2018 року на водних об’єктах області вже загинуло 11 людей. Майже усі трагічні випадки на воді трапилися на водоймах, що непристосовані для масового відпочинку людей. В той же час із 2760 водосховищ та ставків в області визначено лише 15 місць масового відпочинку людей на водних об’єктах.

Володимир Кальніченко відмітив, що  наразі є такі райони в яких так і не визначено жодного  місця для відпочинку людей на воді. За словами посадовця, такий стан справ підтверджує, що робота, яка проводиться у районах та містах області щодо попередження загибелі людей на воді є недостатньою, та вимагає негайного вжиття заходів щодо запобігання загибелі людей на воді.

“Необхідно забезпечити проведення активної профілактичної роботи і ця робота не повинна обмежуватись тільки встановленням заборонених знаків «Купатися заборонено», потрібно організувати проведення рейдових перевірок із залученням засобів масової інформації, роз’яснювальної роботи з відпочиваючими, забезпечити функціонування рятувальних станцій та постів, провести навчання охоронців водних об’єктів правилам рятування на воді та правилам надання першої медичної допомоги”, – додав перший заступник голови адміністрації.

Також посадовець наголосив, що у разі виникнення надзвичайної ситуації на тих водних об’єктах, де не облаштовані місця для купання будемо порушувати питання перед правоохоронними органами щодо неналежного виконанням посадових обов’язків відповідальних осіб.

В продовження засідання, учасники заслухали інформацію про стан виконання заходів протипожежного захисту на об’єктах з масовим перебуванням людей та на об’єктах підвищеної поверховості, в дитячих оздоровчих таборах та підготовки закладів освіти до 2018-2019 навчального року.

Так, на території області на обліку знаходиться 1488 об’єктів з масовим перебуванням людей. Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України «Про здійснення позапланових перевірок» Головним управлінням ДСНС протягом 2018 року перевірено 482 об’єктів (32,4%). Під час перевірок виявлено численні порушення пожежної безпеки. За порушення вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто більше 500 керівників об’єктів і відповідальних посадових осіб, та подано до адміністративного суду десятки позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів.

Крім того, присутні заслухали інформацію щодо стану санітарно-епідемічного благополуччя населення. Володимир Кальніченко відмітив, що дане питання є одним з пріоритетних, адже на сьогодні є недоліки у санітарно-протиепідемічному забезпеченні об’єктів водопостачання, харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі, дитячих навчально- виховних та оздоровчих закладів.

Відтак, посадовець наголосив на необхідності вжиття комплексу організаційних заходів щодо упередженню харчових отруєнь, інфекційних захворювань в дитячих закладах оздоровлення (відпочинку).

Також у період підготовки до оздоровчого сезону необхідно враховувати пріоритетні напрямки у профілактиці інфекційних захворювань,  існуючі ризики, щоб запобігти ускладненню епідемічної ситуації та виникненню пов’язаних  із цим негативних наслідків.

Ще одним із основних напрямків забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, за словами Володимира Ілліча, є здійснення контролю за станом та належним утриманням господарсько-питних водопроводів та криниць громадського користування.

Підсумовуючи засідання, Володимир Кальніченко вкотре  звернули увагу керівники на місцях на обов’язковому виконанні протокольних рішень обласної комісії ТЕБ і НС та вжитті  усіх необхідних заходів по усуненні вказаних недоліків.