20.06.2018 — 15:42

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

20 червня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням в.о. начальника ГТУЮ у Хмельницькій області  Нелі Продан. На засідання колегії були запрошені керівники структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Про дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в частині фінансового контролю доповів  в.о. завідувача сектору з питань запобігання і виявлення корупції ГТУЮ у Хмельницькій області Олександр Гутник.

Доповідач повідомив, що Сектором з питань запобігання та виявлення корупції Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області постійно здійснюється контроль за дотриманням антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю державних службовців. Зокрема, надавалась методична допомога у заповненні державними службовцями головного територіального управління юстиції е-декларацій, проведено ряд навчальних заходів, проведено виступи у радіоефірі ТРК «Поділля-центр» та  в телеефірі програми «Тема» НСТК «Поділля-Центр», здійснено публікації в соціальних мережах та Інтернет -виданнях з питань запобігання проявам корупції.  Також для працівників юридичних відділів районних державних адміністрацій області та юридичних служб Славутського району  проведено семінари під час яких  розглядалось питання на тему: «Особливості заповнення електронної декларації».

Крім того, Сектором здійснено перевірку фактів неподання та несвоєчасного подання е-декларацій за 2017 рік суб’єктами декларування Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області та надіслано відповідну інформацію до Національного агентства з питань запобігання корупції.

З другого питання про стан  реалізації Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області загальнонаціонального право – просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» проінформувала  начальник Управління  державної реєстрації нормативно-правових  актів,  правової  роботи та правової освіти ГТУЮ у Хмельницькій області Людмила Джубаба.

Людмила Василівна повідомила, що 7 червня 2017 року відбувся старт правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” який  презентували Павло Петренко та директор USAID Уейд Уоррен в Кабінеті Міністрів України. Даний проект реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою БПД та територіальними органами юстиції за підтримки USAID “Нове правосуддя”та іншими донорами. Основна мета проекту – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві.

З серпня 2017 року правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!” стартував на Хмельниччині, 13 вересня 2017 року розпорядженням Кабінету Міністрів  України   №638-р  “Про реалізацію  правопросвітницького  проекту  “Я МАЮ ПРАВО!” у 2017-2019 роках”, проекту було надано статус національного.

10 листопада Національна рада реформ більшістю голосів схвалила Стратегію інформування громадян України про гарантовані їм Конституцією та законами України права на період до 2019 року.

За ініціативи Президента України Указом від 14.11.2017 року №361/2017 проект “Я МАЮ ПРАВО!” взято під патронат Глави держави, а 2018 рік оголошено роком початку реалізації цієї ініціативи.

Розпорядженням Хмельницької ОДА від 17.01.2018 року №112/2018-р затверджено План обласних заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”.

Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області на виконання вищезазначеного Указу та з метою реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” на Хмельниччині розроблено та внесено Зміни до Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки. 27 березня 2018 року на сесії Хмельницької обласної ради рішенням  № 59-18/2018 внесено зміни до Обласної програми правової освіти населення на 2016-2020 роки.

Питання реалізації в області правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” 4 квітня 2018 року розглядалось під час засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної  ради з правової освіти населення.

Важливою складовою проекту “Я МАЮ ПРАВО!” став запуск Міністерством юстиції низки ініціатив, пріоритетними з яких впродовж першого року реалізації проекту стали:

– #МаскиШоуСтоп; – #ЧужихДітейНеБуває; – #АгроРейдериСтоп; – #ХабарЗаНавчанняСтоп. У 2018 році Міністерством юстиції України запроваджений черговий напрямок: #СтопНасильство – захист жінок і дітей від домашнього насильства.

Загалом, з початку реалізації проекту “Я МАЮ ПРАВО!” головним територіальним управлінням юстиції проведено 381 правоосвітнй захід.

Також  одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Основною формою їх роботи є виїзд мобільних груп. З початку 2018 року мобільні групи здійснили 18 виїздів, в ході яких відвідали 20 міських, селищних/сільських населених пунктів області та надали безоплатну правову допомогу близько 800 громадянам.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації  на тему: «Зразкова справа» як новела в адміністративному судочинстві».

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.