12.04.2018 — 19:48

На Хмельниччині продовжують зростати обсяги міжнародної торгівлі

Протягом першого кварталу поточного року Хмельницькою митницею ДФС оформлено 9,3 тисячі митних декларацій, що на 16 відсотків перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

Показово, що при цьому істотно зросла кількість експортних декларацій – на 30 відсотків, в той час, як імпортних – на 4 відсотки. Отже Хмельниччина наразі має позитивне сальдо торговельного балансу.

У ваговому виразі обсяги оформлених товарів, які перетинають кордон України, зросли 225 до 262 тисяч тонн, причому вага товарів, що йдуть на експорт склала 214 тисяч тонн, що майже у півтора рази більше, ніж минулого року. Вагові характеристики імпорту, навпаки, знизилися – з 80-ти до 48-ми тонн.

У грошовому еквіваленті загальний товарообіг цьогоріч склав 4 мільярди 982 мільйони гривень, що порівняно з 2017 роком більше на 29 відсотків. Але при цьому загальна вартість експортованих товарів склала 2 мільярди 237 мільйонів гривень, а імпортованих – 2 мільярди 635 мільйонів гривень. Отже у грошовому виразі сальдо, тобто різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі, є від’ємним і, відповідно, складає 288 мільйонів гривень.  Нагадаємо, що у 2017 році сальдо також було від’ємним і складало 608 мільйонів гривень.

«Завдяки зусиллям бізнес-спільноти області ми сьогодні спостерігаємо стійку динаміку зростання міжнародної торгівлі, що, у свою чергу, позитивно позначається на наповненні державного бюджету. З початку року Хмельницька митниця ДФС спрямувала до бюджету близько 611 мільйонів гривень, що 75 мільйонів гривень перевищує минулорічний показник. А це той істотний ресурс, який дозволяє державі гарантувати виконання економічних та соціальних прогарам», – підкреслив керівник Хмельницької митниці ДФС Сергій Рудченко.

Відзначимо також, що найбільшими платниками митних платежів з початку 2018 року є такі підприємства Хмельницької області, як ТОВ «Інтер карс Україна», ТОВ «Сіріус Екстружен», ТОВ «Карат» та ПАТ «Подільський цемент». Разом вони забезпечили майже третину усіх митних надходжень.

Джерело