25.06.2018 — 18:18

5 закладів профтехосвіти області отримають кошти ЄС на реалізацію проектів регіонального розвитку

За результатами засідання конкурсної Комісії з відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримки регіональної політики України, за програмою регіонального розвитку «Розвиток людського капіталу» п’ять закладів профтехосвіти Хмельниччини увійшли до переліку проектів-переможців конкурсного відбору.

Таким чином, в нашій області будуть реалізовуватися такі проекти:

– на базі ДНЗ «ВПУ №11 м. Хмельницького» – проект «Забезпечення потреб ринку продукції закритих ґрунтів кваліфікованими робітниками». Цілі проекту: адаптація професійно-технічної освіти потребам швидкого розвитку ринку продукції закритих грунтів, задовольнити потреби роботодавців кваліфікованими кадрами у сфері нетрадиційного сільського господарства на закритих грунтах. Очікується, що будівництво на базі ДНЗ «Вище професійне училище №11 м. Хмельницький» науково-практичної виробничої бази стимулюватиме розробку та польові випробування інноваційних технологій у тепличному господарстві. Крім, того база працюватиме, як діюча теплиця і дозволить отримувати дохід від 200 до 500 тис. грн. щорічно. 

– на базі Хмельницького професійного ліцею електроніки – проект «Стимулювання розвитку новаторської і раціоналізаторської роботи в навчальному закладі як один з факторів підвищення якості підготовки робітничих кадрів для потреб регіону». Цілі проекту: забезпечення підготовки робітничих кадрів для задоволення потреб регіону з урахуванням пріоритетів його розвитку;  стимулювання співробітництва між навчальними закладами, науково-дослідними установами і підприємствами регіону; стимулювання розвитку новаторської і раціоналізаторської роботи; розвиток соціального партнерства та соціальної відповідальності всіх суб’єктів у регіоні у контексті забезпечення розвитку інтелектуального потенціалу та нагромадження людського капіталу;  забезпечення підтримки та розвитку інтелектуального і творчого потенціалу через систему освіти та навчання упродовж життя; запровадження навчання і профорієнтації для перепрофілювання та переорієнтації трудових кадрів залежно від потреб регіонального ринку праці;  вивчення попиту щодо компетенції і кваліфікації працівників регіонального та місцевого ринку праці;  розроблення програм професійно-технічного навчання з підготовки робітничих кадрів, відповідно до потреб регіонального ринку праці;  удосконалення структури зайнятості населення шляхом підвищення якості робочої сили, розвитку її професійної мобільності.

– на базі Хмельницького професійного ліцею – проект «Модернізація матеріально-технічного забезпечення для підготовки кваліфікованих працівників за професією електрогазозварювальник у відповідності до сучасних вимог ринку праці на базі Хмельницького професійного ліцею». Цілі проекту: підготовка, перепідготовки та випуск 90 кваліфікованих електрогазозварників в рік, що відповідать вимогам ЄС; створення на базі існуючих приміщень потужного  сучасного регіонального центру з підготовки кваліфікованих робітників за професією «Електрогазозварник».

– на базі ДНЗ «Подільський центр ПТО» – проект «Створення учнівського готельно-туристичного центру на базі Державного навчального закладу “Подільський центр професійно-технічної освіти” м.Кам’янця-Подільського Хмельницької області». Мета проекту – створення ефективної та гнучкої системи підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб сучасного ринку праці; модернізація матеріально-технічної бази Центру та створення навчально-тренувальної бази з підготовки кваліфікованих робітників сфери послуг для готельно-туристичної галузі. Очікується, що реалізація заходів проекту стане економічним поштовхом для розвитку пріоритетних галузей міста та регіону внаслідок забезпечення висококваліфікованими працівниками. Готельно-туристична галузь зможе розширити використання туристичних ресурсів через підвищення привабливості об’єктів, що мають туристичний потенціал, збільшити загальну чисельність обслуговування туристів та відвідувачів, що, в свою чергу, принесе додаткові доходи галузі та збільшить  грошові надходження до бюджету регіону та міста.

– на базі ДПТНЗ «Красилівський професійний ліцей» – проект «Створення багатопрофільного регіонального Центру професійної освіти». Цілі проекту: підготовка висококваліфікованих робітничих кадрів, шляхом утворення сучасного центру професійної освіти з упровадженням новітніх технологій для пріоритетних галузей економіки Хмельниччини; модернізація з застосуванням енергозберігаючих технологій 27  навчальних, виробничих та побутових приміщень (їдальні та гуртожитку) для проведення навчання цільових груп; забезпечення виконання даних навчальних програм необхідними засобами навчання та обладнанням; розробка, адаптація та узгодження з роботодавцями гнучких навчальних програм, з впровадженням елементів дуальної системи навчання.