27.06.2018 — 13:58

В. Кальніченко: Маємо унеможливити виникнення загроз втрати врожаю

26 червня під час засідання колегії обласної державної адміністрації начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко проінформував про стан протипожежного захисту у період збирання врожаю зернових в агроформуваннях та хлібоприймальних підприємствах області.

Едуард Петрович повідомив, що у минулому році на території держави виникло 150 пожеж на сільськогосподарських об’єктах, пожежами знищено понад 17 тис. тонн грубих кормів.

Що стосується області, доповідач зазначив, що під час жнивної кампанії 2017 року зареєстровано 10 випадків горіння стерні та післяжнивних залишків (найбільше таких пожеж зареєстровано у Городоцькому – 4, Хмельницькому та Кам`янець-Подільському районах – по 2) та 1 випадок загорання хліба на корені у с. Зіньки Білогірського району – ТОВ “Перлинна Поділля”. Цією пожежею знищено пшеницю на площі 4,8 га та завдано збитків на суму понад 16000,0 гривень.

З метою попередження виникнення пожеж під час жнивної кампанії 2018 року проведено низку заходів.

Так, Головним управлінням ДСНС України в області спільно з Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації розроблено та затверджено Робочий план протипожежного захисту місць збирання, переробки та зберігання врожаю 2018 року.

З метою покращення роботи із запобігання та мінімізації негативних нас­лідків при виникненні надзвичайних ситуацій та пожеж, готовності до реагу­вання на пожежі під час весняно-літнього періоду та жнивної компанії 2018 року проведено огляди пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охо­рони щодо їх готовності до виконання дій за призначенням.

Також відповідно до затвердженого річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 2018 рік, проводяться планові перевірки сільськогосподарських підприємств та хлібоприймальних підприємств щодо дотримання вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту.

Питання протидії пожежам сільськогосподарських угідь у квітні цього року розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації.

Крім того, під час жнивної кампанії 2018, з метою надання допомоги керівникам установ та організацій, а також перевірки дотримання (виконання) вимог пожежної безпеки на хлібних масивах, елеваторах, хлібоприймальних пунктах та інших місцях зберігання зерна, відповідними органами передбачено проведення спільних профілактичних рейдових відпрацювань.

За словами доповідача, своєчасне здійснення комплексу заходів, а також ефективна співпраця усіх заінтересованих органів сприятиме досягненню позитивних результатів у підвищенні протипожежного захисту об’єктів усіх форм власності та місць збирання і зберігання зернових культур.

Підсумовуючи дане питання, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко звернув увагу кожного відповідального за створення надійного протипожежного захисту в місцях переробки та зберігання зернових, на вжиття усіх відповідних заходів, аби унеможливити виникнення загроз втрати врожаю.