08.07.2018 — 15:21

Робота Трастового фонду Україна-НАТО зі зміни військової кар’єри на професійну повинна бути скорегована, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Робота Трастового фонду Україна-НАТО зі зміни військової кар’єри на професійну повинна бути  скорегована відповідно до потреб та нагальних пріоритетів України. Відповідні зміни та перспективи продовження роботи фонду обговорили на зустрічі Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та  команда проведення стратегічної оцінки фонду з боку Альянсу.

Раніше Віце-прем’єр-міністр звернулася з запитом про необхідність зміни пріоритетів роботи фонду згідно з нагальними потребами українських ветеранів, після чого фахівці НАТО  провели відповідну експертизу. Завдяки експертній оцінці вдалося отримати чітке уявлення про те, що слід змінити у напрямі допомоги у зміні кар’єри українських військових.

Представник Міжнародного секретаріату НАТО Марчін Кожієл поінформував, що упродовж тижня команда експертів провела низку зустрічей з представниками державних інституцій, громадянського суспільства та депутатами, що дало розуміння реальної ситуації стосовно роботи Трастового фонду, а також проблематики соціальної адаптації військовослужбовців в Україні. За словами Марчіна Кожієла, ключовими напрямками роботи Трастового фонду повинні стати допомога Україні у створенні національної системи соціальної адаптації, узгодження формату роботи фонду у зв’язку зі створенням в Україні Міністерства у справах ветеранів, а також формування платформи ефективного діалогу урядових інституцій, громадських організацій та представників Альянсу. «Я вражений активністю українських громадських організацій, що опікуються питаннями соціальної адаптації, однак рівень їх співпраці з урядовими інституціями наразі недостатній. Наше чітке завдання наразі – створити єдину координаційну платформу, аби  представники НАТО разом з урядовими та громадськими організаціями створювали та запускали спільні проекти. Без сумніву, Трастовий фонд буде інструментом підтримки цих проектів», – наголосив Марчін Кожієл.

«Сучасні реалії, в яких живе Україна, передбачають перегляд роботи деяких трастових фондів. Приємно, що зараз ми маємо реальне розуміння того, як далі формувати роботу цього трастового фонду», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

До вересня сторона НАТО планує представити звіт діяльності фонду та пропозиції щодо його подальшої роботи. Водночас обидві сторони впевнені, що робота фонду має бути подовжена. Альянс і надалі планує допомагати Україні в удосконаленні національної системи соціальної адаптації та сприяти активізації діалогу між урядовими інституціями та громадянським суспільством. «Зараз уже немає сумніву, що роботу фонду в Україні потрібно продовжувати. І що найголовніше – ми вже маємо чіткі орієнтири, у якому напрямку рухатись», – підкреслив Марчін Кожієл.