11.07.2018 — 11:49

До уваги аграріїв!

Пожежі – це неконтрольований процес горіння, що стихійно виникає і розповсюджується в навколишньому середовищі. Він супроводжується інтенсивним виділенням тепла, диму та світловим випромінюванням, що створює небезпеку для людей і завдає шкоду об’єктам господарської діяльності та навколишньому середовищу.

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у не справному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем коло хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних втрат.

Слід пам’ятати, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях! Це може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому природному середовищу.

За самовільне випалювання рослинності або її залишків до порушників природоохоронного законодавства застосовуються заходи адміністративного впливу.

Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян накладається штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На сьогодні існує безліч методів боротьби з стернею, сухою травою, соломою, а саме: компостування, мульчування, застосування як підстилки для тварин, використання для отримання енергії.

На території Хмельниччини функціонують підприємства, що використовують для виробництва електроенергії і тепла біомасу (солому, відходи кукурудзи, соняшнику і тріску).

Тому, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів закликає населення та суб‘єктів господарської діяльності дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання урожаю!

За даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів.