12.07.2018 — 16:27

В. Кальніченко: Питання дотримання правил пожежної безпеки в частині спалювання соломи і стерні має перебувати на постійному контролі

На цьому наголосив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час селекторної наради з питань проведення жнив та підготовки до посіву озимих культур.

У районні студії були запрошені заступники голів райдержадміністрації з питань АПК, начальники і спеціалісти управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники та спеціалісти сільськогосподарський підприємств всіх форм власності, керівники галузевих служб АПК.

З першого питання про очікувані погодні умови на Хмельниччині доповів начальник обласного гідрометцентру Юрій Вороновський.

За словами Юрія Валентиновича, до кінця липня  сильної  спекотної  погоди  не очікується. Продовжаться різкі перепади  температури та вологості,  що  пов’язано із наявністю  стабільної зони  високої температури  на  півдні України та збереженням циклонічної діяльності  на  Балканах.  В окремі дні середньодобова  температура  може   опуститись   на 2-4˚ нижче кліматичної норми,  а  наприкінці  місяця максимальна температура  повітря   може  наблизитись до позначки +30˚.

Що стосується опадів, то до кінця липня слід чекати на дві хвилі дощів, які пройдуть внаслідок активізації циклонів над Балканами. Перша хвиля з 17 по 19 липня, друга з 24 по 27 липня. В ці дні очікуються грозові дощі, місцями можливі сильні зливи, подекуди град та шквали. Решта часу  до кінця місяця переважно без опадів. Переважаючий температурний режим : вночі 12+17,  вдень 24+29, (в окремі дні під час злив не вище +22)

Також перша половина серпня  буде  досить  дощовою.  На початку місяця збережуться  перепади  температур  та очікується значна кількість  опадів,  а  вже у 2-й  половині місяця прогнозується   найспекотніша погода  за все літо – максимальна  температура  повітря з середини 2-ої  до  середини  3-ої декади може  підвищитись до  +30-33˚, в останні дні  літа  ми  відчуємо подих  осені – починаючи з 25 серпня ночі  стануть  прохолодними  (близько +12˚) і вдень не вище +23 град.

Далі директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олег Омелянюк проінформував учасників селектору про  аналіз оперативної інформації щодо збиральних робіт.

Так, станом на 11 липня 2018 року із 337,7 тисяч га ранніх зернових та зернобобових зібрано 25,7 тисяч га, що складає 8 %. Середня урожайність – 51 цнт/га.  До збирання приступили всі райони. Від 1% до 5% зібрано всіх площ в Шепетівському, Волочиському, Полонському, Славутському, Теофіпольському та Летичівському районах.

В той же час в Камянець-Подільському, Чемеровецькому, Новоушицькому, Деражнянському та Старосинявському районах зібрано по 12-15% площ, а в Віньковецькому районі – 22% плану ранніх зернових.

Загальна врожайність коливається від 42 до 48 ц/га в Старосинявському, Теофіпольському, Летичівському, Ізяславському, Полонському та Славутському районах. До 55-61 ц з одного гектара – у Віньковецькому, Чемеровецькому, Городоцькому, Волочиському районах. Всього зібрано трохи більше 130 тисяч тонн зерна.

Площа збирання озимого ячменю 11,9 тисяч га. На сьогодні зібрано більше 82% площ, а саме 9,6 тисяч га, намолочено 46 тисяч тонн зерна. Урожайність 33-40 ц/га коливається в Полонському, Летичівському, Деражнянському, Теофіпольському районах, до 53 ц/га – в Чемеровецькому, 65 ц/га – в Славутському, 67 ц/га – у Віньковецькому районах. Середня урожайність по області становить 48 ц/га.

Господарства 14 районів області приступили до збирання гороху. Всього зібрано 10% від загальної площі або 1423 га з майже 14 тисяч га з середньою врожайністю 28 ц/га.

Найбільші площі до збирання озимої пшениці – 213 тис 400 га. Сільськогосподарські підприємства 17 районів приступили до її збирання. Зібрано всього 7% площ з середньою врожайністю 55 ц/га.

На 69% площ зібрали озимий ріпак. З майже 59 тисяч га зібрано 41 тис га. Намолочено 124 тис тонн ріпаку з середньою урожайністю 30 ц/га. Найвищу урожайність отримують у Чемеровецькому районі – 37 ц/га, у Волочиському, Городоцькому, Славутському по 34 ц/га, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Білогірському по 32-33 ц/га. Найменша урожайність ріпаку у Віньковецькому районі – 24 ц/га.

Близькі до завершення збирання ріпаку хлібороби Старосинявського, Полонського, Новоушицького та Летичівського районів.

На збиранні ранніх зернових та ріпаку працювало 610 комбайнів з 1841 наявних. Найбільше комбайнів залучено до збирання у Чемеровецькому, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому районах.

«Шановні колеги, за січень-червень 2018 року темп росту валової продукції сільського господарства по Хмельницькій області становить 100,3 %. Відтак, хочу подякувати начальникам  управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій Волочиського, Дунаєвецького, Камянець-Подільського, Новоушицького, Полонського, Славутського, Теофіпольського, Хмельницького та Ярмолинецького районів за співпрацю, за те, що на своєму рівні вони можуть організувати виконання поставлених завдань» – зауважив Олег Омелянюк.

В продовження засідання, представник ГУ ДСНС в області розповів про заходи пожежної безпеки під час проведення збиральних робіт.

Так, на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації затверджено робочий план протипожежного захисту місць збирання, переробки та  зберігання врожаю 2018 року. Відповідні плани розроблені, погоджені районними підрозділами та доведені до всіх виконавців. За словами доповідача, на виконання даного плану та інших доручень голови облдержадміністрації в кожному районі на період жнив мають бути створенні штаби, робота яких буде перевірятися виїзною комісією облдержадміністрації. Перевірка стосуватиметься функціонування штабів у цілодобовому режимі, готовності на виїзди, пов’язані з загоранням сухої трави, стерні, хлібних масивів.

Що стосується безпосередньо забезпечення пожежної безпеки с/г підприємств, доповідач зазначив, що за доручення Кабінету Міністрів України з початку року представниками ГУ ДСНС розпочато перевірки хлібоприймальних підприємств та підприємств, які займаються переробкою зернових. Так, проведено більше 100 таких перевірок, виявлено біля 2-х тисяч порушень різного характеру. Аналізуючи виконання вимог порушень правил пожежної безпеки можна зробити висновок, що робота по усуненню недоліків проводиться, хлібоприймальні підприємства інформують про виконання вимог, а також проводяться відповідні  навчання.

На рахунок збирання зернових, посадовець зазначив, що основна мета –  не допустити загорання сухої трави поблизу хлібних масивів, стерні та хлібних залишків. При збиранні зернових автоматично має виїжджати добровільна пожежна дружина або трактор з бочкою з водою. Також функціонують місцеві пожежні команди, яких по області створено 90. Тому, необхідно відпрацювати питання щодо чергування даних команд на хлібних масивах, де немає добровільних пожежних дружин.

В свою чергу, Володимир Кальніченко наголосив учасникам селектору на дотриманні правил пожежної безпеки в частині спалювання соломи і стерні. Він додав, що  сьогодні при оголошеному п’ятому рівні ступеня пожежної безпеки дане питання потрібно тримати на постійному контролі.

Володимир Ілліч зауважив,  що сьогодні  необхідно зробити все, аби не втратити урожай. Крім того, за словами посадовця, не слід забувати про збереження вологості ґрунту. «Ми маємо зрозуміти, що підготовка ґрунту та заходи по збереженню вологи мають бути на першому плані, оскільки основне завдання постає у збереженні рівномірного сходу культури, а саме озимого ріпаку», – сказав Володимир Кальніченко.

Також перший заступник голови адміністрації відзначив, що в період посівної кампанії може виникнути ситуація з перевіркою якості насіння, як складової урожайності, тому в найкоротші терміни необхідно активувати роботу у цьому напрямку.

Крім того, учасники селектору заслухали інформацію щодо цінової ситуації на ринку закупівлі зерна, паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив, а також про форвардні закупівлі філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та Аграрного фонду.