13.07.2018 — 15:06

Управління Держпраці: за використання праці двох водіїв-експедиторів без укладання трудового договору ФОП сплатить більше 200 тис. грн.

Першим заступником начальника Управління Держпраці у Хмельницькій області накладено штраф на фізичну особу-підприємця у розмірі 223 тисячі 380 грн.  за використання праці двох офіційно неоформлених працівників. Постанову винесено на підставі акту документальної планової перевірки Головного управління ДФС у Хмельницькій області.

У ході перевірки з’ясовано, що у своїй діяльності ФОП використовувалася праця двох працівників – водіїв-експедиторів без укладання трудового договору, які здійснювали міжнародні транспортні послуги з перевезення багажу та вантажобагажу (товаробагажу).

Статтею 265 Кодексу законів про працю України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 111 690 грн.

Держпраці звертає увагу, що роботодавці грубо порушують трудове законодавство, якщо:

фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору;

виплачують заробітну плату без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;

оформили працівників на неповний робочий час, тоді як вони фактично виконують роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

підміняють трудові відносини договорами цивільно-правового характеру.