23.07.2018 — 21:54

Розпочався Перший національний хакатон з питань оборони та безпеки за стандартами НАТО

У Києві розпочався Перший національний хакатон з питань оборони та безпеки України за правилами та умовами НАТО. Участь в урочистому відкритті заходу взяла Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Ми очікуємо, що цей хакатон допоможе нам відповісти на ті нагальні питання, які перед нами постають. Його завдання полягає саме в тому, щоби ми могли знайти рішення, які можемо в прикладному вигляді використати і втілити в житті в щоденному захисті нашої держави», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

«Сьогодні не тільки зі зброєю в руках треба захищати країну, країну захищаємо ми на багатьох лініях оборони, і одна з них, очевидно, це кібербезпека і вміння обмінюватися інформацією, управляти через спеціальні засоби зв`язку і координувати дії представників різних структур, які сьогодні стоять на сторожі Батьківщини», – наголосило вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також сказала, що Україна вже сьогодні є надавачем безпеки, по суті гарантуючи безпеку Північноатлантичного альянсу зі сходу. Віце-прем’єр-міністр переконана, що Перший національний хакатон з питань оборони та безпеки України допоможе нашим фахівцям і країні в цілому «бути ще цікавішими і важливішими для НАТО».

Змагання фахівців з програмування триватимуть з 23 до 27 липня в інноваційному парку Unit City в трьох видах: моделювання, кодування та комбінованому. Учасники працюватимуть над розробкою інноваційних архітектурних рішень, а також програмного забезпечення для реалізації завдань складовими сектору безпеки й оборони України в контексті створення системи оперативного(бойового) управління, зв`язку, розвідки та спостереження (C4ISR). Захід покликаний створити умови для ефективної взаємодії талановитої молоді та професійних експертів України і НАТО з метою формування інноваційних і технологічних рішень в контексті реалізації концепції мереж для майбутніх військових місій НАТО Federated Mission Networking (FMN).

Участь у змаганнях беруть команди Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, СБУ, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, Командування ВМС, Харківського університету повітряних сил, Житомирського військового інституту імені С. Корольова, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації. Журі – експерти з України та НАТО.

Перший національний хакатон з питань оборони та безпеки організували Генеральний штаб ЗСУ та Центр стратегічних комунікацій StratCom Ukraine за підтримки Агенції з питань обслуговування систем інформації та зв’язку НАТО і Трастового фонду НАТО з удосконалення систем командування, управління, зв’язку та обміну інформацією.

Джерело