24.07.2018 — 09:33

Доступні ліки: У серпні безоплатних препаратів може стати більше

23 липня МОЗ України затвердив попередній реєстр препаратів урядової програми “Доступні ліки”, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою отримуватимуть в аптеках за рецептом лікаря вже наступного місяця (Наказ МОЗ України від 23.07.18 № 1367).

До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників.

В оновленому переліку 18 українських виробників, 28 – іноземних.

Наразі визначається точна кількість препаратів, які будуть повністю безоплатними для пацієнтів. До переліку безоплатних уже зараховано 35 препаратів. До цього списку можуть долучитися ще 30 препаратів – за умови, що впродовж 5 днів визначені виробники переглянуть свої цінові пропозиції.

Нагадаємо, з цього року МОЗ запровадив ще один механізм для формування цін у програмі “Доступні ліки”. Після завершення прийому заяв на участь у програмі, фармвиробники, вартість препаратів яких не перевищила 5% від найменших цінових пропозицій за добову дозу, протягом 5 робочих днів мають можливість знизити ціни та поповнити перелік безоплатних препаратів.

Правила програми“Доступні ліки” спонукають фармвиробників знижувати ціни на ліки. У новому реєстрі ціни на окремі препарати стали нижчими на 40% та більше. В середньому ціни на препарати знизилися на 6,5%.

Важливо: ціни на препарати, що беруть участь у програмі “Доступні ліки” затверджуються наказом МОЗ України та стають обов’язковими для всіх без винятку аптечних закладів.

Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою “Доступні ліки” переглядається двічі на рік – у січні та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальні.

Новий реєстр буде затверджено на початку серпня, до того часу є дійсним попередній перелік препаратів, які пацієнти можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою за рецептом лікаря у 7 800 аптеках України.

Джерело