26.07.2018 — 11:41

В. Лозовий: Хмельниччина налаштована на розвиток економіки у різних галузях

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий та Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні Манодж Кумар Бхарті зустрілися щодо питань активізації та  налагодження міжнародної співпраці.

Голова адміністрації відмітив, що для області вкрай важливі такі зустрічі та співпраця на міжнародному рівні. За словами Вадима Миколайовича, Хмельниччина налаштована на розвиток економіки у різних галузях.

Очільник області відмітив, що Хмельницька область є аграрною та лідером в Україні по виробництву сільськогосподарської продукції. Поряд з цим, відмітив голова адміністрації, існують певні проблеми в галузі переробки цієї  продукції, оскільки багато продукції йде на експорт. Так, сьогодні область працює з Індією, є підприємства, які експортують в Індію продукцію, але є і ті, які імпортують з Індії. Імпорт товарів із Республіки Індія за січень-травень 2018 року склав 3,3 млн. дол., обсяги загального товарообігу за січень-травень 2018 року складають 3,8 млн. дол.

«Відтак, для нас дуже важливо розвинути потенціал, який ми маємо та будемо раді почути від вас конкретні пропозиції щодо співпраці», – додав Вадим Миколайович.

В свою чергу, пан Посол подякував керівництву області за зустріч та відзначив, що його найбільше цікавить сільськогосподарська галузь, а саме вирощування бобових культур. Пан Манодж Кумар Бхарті висловив пропозицію щодо вирощування бобових культури на полях, зокрема чечевиці, яка є дуже перспективною щодо експорту в Індію. Як зазначив пан Посол, Індія щороку імпортує бобових на 3 млрд. дол..і майже половина цього обсягу надходить з Канади. За його словами, Україна є перспективною для вирощування бобових культур як по якості землі так і по погодних умовах. Тому іноземні гості завітали на Хмельниччину, аби запропонувати вирощувати такі культури на теренах нашої області та експортувати їх в Індію.

Перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко запевнив, що область готова задовольнити потребу у вирощуванні бобових. За словами Володимира Ілліча, для цього в області є майже 1 млн. 200 тис. га ріллі. Також посадовець зазначив, що наразі  область має змогу постачати до Індії не тільки бобові культури, а й цукор, зерно кукурудзи, пшениці продовольчої  тощо.

Відтак, Володимир Ілліч висловив бажання, аби індійська сторона надала більш детальний перелік бобових культур, які необхідні для вирощування та відповідають попиту індійського ринку.

Крім вирощування бобових культур, іноземні гості запропонували співпрацю з індійськими компаніями, які залученні до реалізації проектів із будівництва високовольтних ліній електропередач, залізничних станцій, інфраструктури, комунікаційних веж, заводів з переробки сміття тощо.

Пан Посол висловив бажання, аби за наявності таких проектів обласна влада повідомляла Посольство Індії в Україні, а вони в свою чергу будуть повідомляти компанії про ці проекти та тендери.

Голова адміністрації зазначив, що усі торги в Україні відбуваються через систему Prozorro, де кожен з підрядників має вільний доступ до тендерів,  і має можливість відкрито та прозоро взяти участь в них.

Крім того, пан Посол поінформував присутніх про стипендію з боку Уряду Індії, якою щороку користуються 20 українських фахівців. Ця стипендія називається ITEC, це індійська програма економічного та технічного співробітництва, в рамках якої існує 65 різних курсів підготовки. Іноземні гості закликали скористатися перевагами цієї стипендії, оскільки індійська сторона покриває усі витрати на переїзд, харчування, проживання та кишенькові витрати.

В свою чергу, очільник області зазначив, що головне під час таких зустрічей це обмін інформацією, адже є можливість безпосередньо поспілкуватися, почути пропозиції  інвестора та напрацювати подальші кроки співпраці.