30.07.2018 — 09:30

Вадим Лозовий зустрівся з сімейними лікарями Летичівщини

Перебуваючи з робочою поїздкою до Летичівського району, голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий зустрівся з сімейними лікарями.

«Ми організували таку зустріч, аби на місцях побачити, як просувається медична реформа», – зазначив очільник області.

Летичівський ЦПМСД  – один із 9 медичних закладів області, що увійшов у першу хвилю підписання договорів з Нацслужбою здоров’я. Вперше у липні заклад отримав фінансування не за територіальним принципом, а за пацієнтів, яких дійсно обслуговують.

Вадим Миколайович подякував керівництву району та ЦПМСД за злагоджену та активну роботу: “Завдяки тому, що всі змогли об’єднати зусилля, ви одні із перших маєте можливість відчути результати медичної реформи, що відбуваються у державі, адже завдяки переходу на пряме фінансування з НСЗУ змогли залучити додаткові кошти, що нададуть можливість далі покращувати рівень медичної допомоги на Летичівщині”.

На зустрічі обговорено хід підписання декларацій з населенням, окреслено основні проблеми, що виникають у зв’язку із впровадженням реформи, а також будівництво нових амбулаторій та їх матеріально-технічне забезпечення.

Нагадаємо, що з квітня поточного року в рамках реформування первинної ланки системи охорони здоров’я розпочалася всеукраїнська кампанія “Обери свого лікаря”. Мешканці Хмельниччини активно долучилися до неї. На сьогодні в “eHealth” – Національній електронній системі охорони здоров’я – зареєстровано 717 лікарів, з якими можна укласти декларацію. Свого лікаря обрали понад 550 тисяч подолян.

В рамках реформи зміни відбуваються не лише у відносинах “лікар-пацієнт”. Змінюється система фінансування закладів ПМСД за принципом “Гроші йдуть за пацієнтом”: воно стає індивідуальним і залежить від кількості декларацій та вікового складу пацієнтів, яких він обслуговує.  Вже з 1 липня медичні заклади, що здійснили всі необхідні підготовчі кроки та підписали договір з Національною службою здоров’я України, отримали кошти за новою моделлю.

Оплата послуг закладів, які уклали договори із Нацслужбою здоров’я, у 2018 році — поки триває перехід від однієї моделі фінансування до іншої — відбувається одночасно за двома принципами. На пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цих закладів, за річним тарифом на послуги: 0-5 років — 1480 грн; 6-17 — 814 грн; 18-39 — 370 грн; 40-64 — 444 грн; 65+ — 740 грн.  Додатково заклади отримуватимуть по 240 грн на рік за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. При цьому від загальної кількості таких пацієнтів щомісячно будуть вираховуватися кількість осіб, які вже подали декларації про вибір лікаря.

У першу хвилю підписання договорів увійшли 9 з 29 ЦПМСД області. Ті заклади, що не встигли вчасно оформити потрібні документи та підготуватися до роботи з НСЗУ до 1 липня, мають підписати договір до 1 жовтня. На сьогодні вони фінансуються, як і раніше, з субвенції, відповідно до кількості населення, що проживає на території обслуговування.