30.07.2018 — 18:31

У м. Полонному відбулася виїзна колегія управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації

27 липня на території пам’ятки архітектури національного значення – Костел святої Анни в м. Полонному, під головуванням начальника управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Ірини Трунової, проведено виїзне засідання колегії управління з питання «Про дотримання вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини відділом культури Полонської райдержадміністрації, відділом культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади та сектором культури селищної ради Понінківської об’єднаної територіальної громади».

До участі у колегії були запрошенні заступник Полонського міського голови  Віктор Яськов, спеціалісти управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, голова постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізичної культури, спорту та соціального захисту населення  Полонської міської ради ОТГ Любов Борозенна,  начальник відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області Шпаковський Сергій, директори закладів культури та мистецтв обласного підпорядкування, а також представники відділів та секторів культури райдержадміністрацій, міськвиконкомів та об’єднаних територіальних громад.

Розпочинаючи колегію, Ірина Миколаївна висловила думку, що проведення колегії – це можливість обмінятися думками, спільно обговорити та вирішити актуальні питання збереження об’єктів культурної спадщини, окреслити перспективні напрями розвитку пам’ятко охоронної галузі, всебічно осмислити проблеми і завдання, які ставить перед нами держава і сучасне суспільство не лише на території Полонського району, а й усієї Хмельниччини.

Начальник управління, зазначила, що з кожним роком проблеми збереження національної культурної спадщини набувають все більшого значення. Основним завдання сьогоднішньої колегії є акцентування уваги на проблеми збереження та ефективного використання об’єктів культурної спадщини на Хмельниччині. Без проведення реставраційних робіт, а також  через недбале використання пам’ятки культурної спадщини зазнають руйнування чи запустіння. Наше завдання полягає раціональному збереженні та належному використанні таких об’єктів.

Так, на території області сьогодні налічується майже 3 тисячі пам’яток культурної спадщини та більше 1600 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за різними видами, які потребують виваженого підходу у справі їх використання та збереження.

Рішенням сесії Хмельницької обласної ради затверджено Програму збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки, яка фінансується з 2016 року, звичайно не  в повному обсязі, але певні роботи проведено. У 2016 році на виконання завдань Програми з обласного бюджету виділено 900,0 тис. грн., з них на виготовлення науково-проектної документації проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури національного значення – Міська Брама та Замок в селищі Сатанів Городоцького району – 750,0 тис. грн., виготовлення Проекту зон охорони пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Пункти Дуги Струве – 100,0 тис. грн., а також 50,0 тис грн. на Проект зон охорони пам’ятки архітектури національного значення – Михайлівська дерев’яна церква  у  с.Зіньків Віньковецького району. На виведення з аварійного стану пам’ятки архітектури національного значення – Казарми фортеці у м. Кам’янці-Подільському у 2017 році з обласного бюджету виділено 600,0 тис. грн. відповідно заходів Програми збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки. У 2018 році виділено 145,0 тис. грн. на виготовлення облікової  документації на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини, проекти зон охорони 3 пам’яток архітектури національного значення, а також на виготовлення проектів визначення меж та охоронних зон пам’яток археології.

На сьогодні Міністерством культури України підготовлено та подано до Верховної ради України проект внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини», а також до інших нормативно-правових актів, що суттєво посилить відповідальність за порушення дотримання законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Окремо, Ірина Трунова наголосити, що одним з найбільш актуальних питань охорони та забезпечення належного збереження пам’яток культурної спадщини сьогодні є майнові права, що стосується визначення власника та/або балансоутримувача пам’яток. Як зазначила посадовець, це питання стосується цільового використання коштів на збереження, виготовлення облікової документації, проведення ремонтних та реставраційних  робіт на пам’ятках, відчуження та укладання охоронних договорів на пам’ятки, які не перебувають у власності сільських, селищних, міських рад, а також у приватній власності.

Також зростає кількість порушень у сфері охорони культурної спадщини. Найбільш типовими порушеннями є проведення земляних робіт, робіт по благоустрою території, будівництво в історичних ареалах та охоронних зонах пам’яток значення без відповідних дозвільних документів та  погодження Міністерства культури України. У 2013-2018 роках управлінням культури, туризму і курортів облдержадміністрації надано 15 приписів щодо усунення порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини у Хмельницькому, Новоушицькому, Летичівському, Городоцькому районах, у містах Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Ізяславі.

Відтак, для вирішення питань у сфері охорони культурної спадщини при управлінні створена та діє як дорадчий орган Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини у Хмельницькій області. До компетенції  якої входить також і надання консультацій щодо вирішення проблемних питань пов’язаних з об’єктами культурної спадщини.

Підсумовуючи доповідь, Ірина Миколаївна висловила переконання, що при тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, райдержадміністраціями, а також з недержавними громадськими інституціями буде забезпечено  вирішення проблемних питань галузі, адже культурна спадщина – це фундамент нашого минулого.

Також учасники колегії заслухали доповіді на тему: «Про результати проведеного обстеження  та стан об’єктів культурної спадщини на території Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади та Понінківської об’єднаної територіальної громади», «Культурна спадщина Хмельницької області: сучасні виклики та проблематика», «Історико-культурна спадщина – один із стратегічних напрямків розвитку Полонської об’єднаної територіальної громади».