31.07.2018 — 14:57

Домашній іспит – на відмінно!

Хмельницький в черговий раз прийняв змагання на шосе серед юнаків та дівчат двох вікових груп: 2002-2003 та 2004-2005 років народження. Якщо у минулому році прибуло 118 учасників, то у цьому – 151. Важливу роль у такій позитивній тенденції відіграє вже традиційне забезпечення усіх призерів змагань подарунками від спонсорів обласної федерації. Два дні перегони проходили на об’їзному шосе, а у останній – на Майдані Незалежності. Хмельницькі спортивні школи виставили для участі 38 молодих велосипедистів.

Спершу провели чемпіонат України у командній гонці. Тільки молодші дівчата долали дистанцію у 15 кілометрів, решта – 24 км. Серед четвірок дівчат старшої вікової групи золоті медалі для нашої області принесли Свистунова Наталія, Плоцідим Анастасія, Нагуляк Дарина та Калинюк Юлія. Другою була команда спортсменок з Білої Церкви, Знам’янки та Житомира. Третій час показала також команда зі змішаним складом серед яких було двоє хмельничанок – Чорна Олександра та Кравцова Катерина. Дві “бронзи” в актив області. Також кращими стали Звірановський Давид, Толошин Владислав, Кришталь Олександр та Асонов Дмитро серед молодших юнаків. Хлопці вибороли золоті медалі. Збірна команда області дівчат 2004-2005 рр.н. у складі: Сафронюк Наталії, Черватюк Катерини, Ганжук Кристини та Марини Калинюк – виборола срібні нагороди чемпіонату України. У цій ж категорії у команді мікс “бронзу” здобула Кондрут Віолетта. Збірна старших юнаків стала шостою.

У суботу провели всеукраїнські змагання у груповій гонці. Перед фінішем на усі групи чекав півкілометровий підйому з набором висоти у 16 метрів. Гарне місце для боротьби молодих гонщиків та гонщиць. Першими визначили переможців серед дівчат 2004-2005 рр.н. Якраз на останньому підйомі і розтягнулась єдина, до того моменту, група. З неї четверо спортсменок, серед яких дві хмельничанки, до останніх метрів змагалися на рівних. Перемогу у фінішному старті здобула Денисюк Віра з Білої Церкви. З відставанням у долі секунди за нею лінію перетнули наші Кристина Ганжук та Наталія Сафронюк. Ще дві медалі у хмельничан. Так само перед фінішем “розібрались” і старші дівчата. Софію Шевченко з Білої Церкви випередила наша Анастасія Плоцідим – стала першою, за ними на третій та четвертій позиції – наші Юлія Калинюк та Дарина Нагуляк. Золота та бронзова медаль всеукраїнських змагань залишаються у Хмельницькому. “Срібло” серед молодших юнаків також поповнить колекцію місцевого спортсмена. Давид Звірановський пропустив вперед лише одного харків’янина.

Єдиний день коли справдився невтішний для учасників прогноз погоди – день проведення у центрі міста гонки критеріум. Дощ йшов хоч і не надто інтенсивний, але вніс свої корективи у швидкості гонщиків. Технічна складність дистанції навіть за сухого покриття неодноразово призводила до падінь. Протяжність кола становила 1 кілометр 200 метрів. Це був другий з трьох турів чемпіонату України у цьому виді для даних категорій учасників. Фінал відбудеться вже у наступні вихідні у Первомайську, де і будуть визначені володарі медалей. На домашній дистанції маємо наступні результати. Серед молодших дівчат представниця Київської області лідирувала протягом 13 перших кіл, та навіть повернувшись після заміни проколеного колеса, виграла останній фініш та тур в цілому. Другою за сумою набраних за гонку очок стала харків’янка, а третьою – хмельницька спортсменка Наталія Сафронюк. Під час заїзду категорії “дівчата” свій шанс відірватися від основної групи після четвертого вдало використала Юлія Калинюк, до останнього, двадцять четвертого, кола утримала переможну позицію і завоювала перше місце. У боротьбі з Софією Шевченко з Білої Церкви, друге місце здобула ще одна хмельничанка Анастасія Плоцідим. Серед юнаків 2004-2005 рр.н., у відриві в парі з харків’янином, фініші на колах розігрував наш Давид Звірановський. В результаті з різницею у чотири очки Давид став другим. Серед старших юнаків маємо лише шосту позицію Івана Савчука. Перемогу тут здобув спортсмен команди Чернігівської області Пономар Андрій, який від початку гонки їхав у відриві і наприкінці навіть наздогнав суперників на коло.

Вітаємо переможців та призерів! Вдалий виступ збірної команди області. Провідні позиції федерації у розвитку велоспорту, високий рівень проведення змагань та роботи профільних спортивних організацій області відзначив у своєму інтерв’ю представник Мінмолодьспорту, державний тренер з велосипедного спорту України Олексій Солнцев.

Окремо дякуємо всім, хто долучився до проведення чемпіонату України, а особливо, працівникам поліції та медичної служби за зразкове забезпечення безпеки учасників та обслуговування змагань!