01.08.2018 — 14:41

Вадим Лозовий: “Наше спільне завдання – щоб кожен мешканець подільського краю міг відчути, що він захищений і вчасно отримає допомогу”

Саме на цьому наголосив сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Лозовий під час координаційної наради керівників правоохоронних органів Хмельниччини, яка відбулася  у Прокуратурі Хмельницької області.

Головував на нараді прокурор області  Олег Синишин. Також в роботі наради взяли участь  представники органів влади, місцевого самоврядування, відповідних підрозділів усіх правоохоронних органів регіону, працівники апарату прокуратури області та місцевих прокуратур.

Головним питанням порядку денного наради було обговорення  стану попередження та протидії злочинності в області.

Розпочинаючи нараду, прокурор області Олег Синишин акцентував увагу учасників заходу на тому, що протидія злочинності та корупції залишається незмінним пріоритетом у роботі правоохоронців краю.

«Реалізовані спільні  заходи щодо захисту конституційних прав і свобод громадян, економічних інтересів держави, протидії організованій злочинності, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень  дали свої позитивні результати», –  підкреслив очільник прокуратури.

Олег Синишин проаналізував роботу органів прокуратури у першому півріччі 2018 року та акцентував увагу правоохоронців на основних  пріоритетах у роботі. Керівник відомства поставив вимогу посилити протидію корупційним проявам, зловживанням у бюджетній сфері, у тому числі під час використання бюджетних коштів, виділених на будівництво та ремонт автомобільних доріг, незаконним оборудкам із землею та лісовими ресурсами, протидії організованій злочинності.

В свою чергу Вадим Лозовий відзначив, що Хмельниччина є одним із тих регіонів держави, де запроваджується нова система управління безпекою та наголосив, що успішне виконання завдань, які ставить керівництво держави, напряму залежить від ефективної взаємодії між правоохоронними структурами, органами влади, місцевого самоврядування та людиною.

“Хочу зазначити, що правоохоронні органи доклали значних зусиль для адекватного реагування на криміногенну обстановку на території області з притаманними їй проблемами. Завдяки тісній співпраці усіх правоохоронців, органів влади та громадськості, в області не допущено росту злочинності,” – сказав голова.

Також він додав, що незважаючи на те, що за показником рівня скоєних кримінальних правопорушень на 10 тис. населення Хмельницька область входить в п’ятірку кращих областей в країні, все ж є проблеми, вирішення яких потребує суттєвої активізації.

Серед таких є поширення тяжких і особливо тяжких злочинів в окремих регіонах, високий рівень злочинів проти власності, життя та здоров’я громадян, у тому числі зростання умисних вбивств (з 12 до 17), а також тяжких тілесних ушкоджень (зросли із 16 до 28), та грабежів (зросли із 121 до 135). Потребують підвищеної уваги питання незаконного обігу наркотичних засобів, виявлення каналів незаконного обігу вогнепальної зброї та боєприпасів, недопущення проявів сепаратизму. Занепокоєння викликає зростаюча кількість незаконного обігу вогнепальної зброї та вибухових пристроїв. Досить складною залишається ситуація з аварійністю на автошляхах області, що призвело до загибелі людей.

Саме тому Вадим Миколайович визнав, що превентивні заходи, які вживаються наразі, є ще недостатньо ефективними і потребують невідкладної реакції аби ліквідувати підґрунтя для негативних тенденцій у загальній структурі злочинності.

Очільник області зазначив, що враховуючи стан криміногенної ситуації, обласною державною адміністрацією та обласною радою неодноразово приймалися рішення щодо покращення діяльності правоохоронних органів області. Зокрема, були внесені зміни до Комплексної програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Хмельницької області на 2016-2020 роки, відповідні програми профілактики правопорушень та інші цільові програми прийняті в усіх районах і містах області. Усього на фінансування вказаних програм з обласного бюджету в поточному році виділено майже 2 млн. гривень.

Підсумовуючи свій виступ, Вадим Лозовий підкреслив: “Вважаю, що подальша реалізація зазначених програм та інших проектів сприятимуть підвищенню рівня громадського порядку та публічної безпеки в регіоні, адже наше спільне завдання, щоб кожен мешканець подільського краю міг відчути, що він захищений і вчасно отримає допомогу.

Після обговорення учасники наради надали свої пропозиції щодо шляхів вирішення порушених проблем, на підставі яких розроблено комплекс додаткових узгоджених заходів для зміцнення законності та попередження злочинності.