01.08.2018 — 15:25

Запуск ProZorro став одним з найміцніших антикорупційних кроків Уряду, – Володимир Гройсман

Розгортання платформи ProZorro стало міцним антикорупційним кроком, запровадженим в секторі державних закупівель, а згодом і в напрямку розпорядження державними активами. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман з нагоди дворіччя запуску платформи.

Глава Уряду нагадав, що законодавство щодо започаткування ProZorro ухвалювалося під час його каденції на посаді Голови Верховної Ради. А з приходом в Уряд Володимир Гройсман став активним учасником процесу імплементації законодавства.

“Ми фактично зруйнували систему змов при державних закупівлях. Це сотні мільярдів, які витрачалися закрито, ніхто нічого не знав. Іноді створювалися такі механізми, які працювали на те, аби робити відкати, стимулювати хабарництво, неефективне використання ресурсів, – зазначив Глава Уряду. – Пройшло два роки, і ми можемо сказати, що система працює. Вона відкрита і публічна. Кожен громадянин, який може працювати в інтернеті, може подивитися, що і як закуповується, по яких цінах».

Прем’єр-міністр наголосив, що сьогодні ProZorro – це не тільки закупівлі, а й продаж нестратегічних активів в рамках малої приватизації. А згодом на цій платформі запрацюють прозорі аукціони на оренду землі, закупівлю лісів, а також продаж ліцензій і дозволів на користування надрами, передусім в сегменті газовидобутку.

«Це буде серйозний внесок в розвиток національної економіки. Ми далі будемо вдосконалювати процедури, система буде відкритою і конкурентною», – додав Володимир Гройсман.

Довідково

Платформа ProZorro була офіційно запроваджена на всю систему державних закупівель, як платформа електронних торгів, в серпні 2016 року. Лише за минулий, 2017 рік, загальний обсяг контрактів, укладених на торгах склав 500 млрд грн. Загальна кількість торгів з часу запуску платформи, сягнула 2 млн, а економія коштів перевищила 54 млрд грн. Кількість постачальників сягнула 179,5 тис., а замовників – 32,8 тис.