03.08.2018 — 16:27

Хмельниччина – край з великим потенціалом і ми завжди раді співпрацювати на взаємовигідних умовах з іноземними партнерами, – В. Лозовий

Про це сьогодні зазначив голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Мартіном Хаґстрьомом, який завітав на Хмельниччину з метою обговорення міжнародного і двостороннього співробітництва у сфері економіки та інвестицій. До зустрічі також долучилися перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, Директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Вітаючи Високоповажного пана Посла, Вадим Лозовий зазначив, що Хмельниччина, підтримуючи зовнішньополітичні зв’язки з багатьма країнами і регіонами світу, відкрита для українських та іноземних інвестицій, і є учасником багатьох міжнародних соціальних та гуманітарних проектів.

За словами Вадима Миколайовича, Швеція є для Хмельницької області цікавим партнером як в різних галузях економіки, так і в здійсненні спільних проектів.

Також Королівство Швеція є одним із зовнішньоекономічних партнерів Хмельницької області і в даний час бізнес-спільнота регіону розширює торгово-економічні відносини з Швецією.

Так, до Швеції у 2017 році експортовано послуг на 37,2 тис. дол. США (транспортні та ділові послуги (бізнес-консалтинг). Експортують до Швеції товари такі підприємства як ДП «Новатор» та ТОВ «Карат». Імпорт товарів із Швеції здійснюють 28 підприємств області.

Крім того, у Хмельницькій області сьогодні реалізовується ряд проектів матеріально-технічної допомоги із залученням шведської сторони, зокрема: Проект «Посилення місцевої демократії та урбаністичного розвитку за допомогою підходу SymbioCity» у м. Хмельницький (донор – Шведське агентство з питань міжнародного розвитку SIDA). Допомога надається у вигляді методичної та інформаційно-консультативної підтримки; Проект «Фізичний захист «Хмельницької АЕС» (донор – Шведське Агентство з радіаційної безпеки); Проект «ULEAD з Європою» («Підтримка децентралізації в  Україні») (донор – SKL International).

В свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом відмітив успішне впровадження реформи децентралізації на теренах області. Він зазначив, що шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» – це проект, який надає практичну допомогу просуванню реформ на основі досвіду країн-членів ЄС та спрямований на зміцнення професійного потенціалу, здатного реалізувати реформи в ОТГ, разом з тим, у рамках децентралізації, і в галузі освіти.

Голова адміністрації висловив сподівання, що й надалі Хмельниччина розвиватиме співпрацю з Швецією як в економічному, так і соціальному напрямах.

«Сьогодні спільна наша мета полягає в тому, щоб допомогти знайти бізнесам наших країн більше спільних точок інтересів і активізувати їх діалог. Хмельниччина – край з великим потенціалом і ми завжди раді співпрацювати на взаємовигідних умовах з іноземними партнерами», – підсумував Вадим Лозовий.