06.08.2018 — 16:46

Управління Держпраці: за використання нелегальної праці підприємець оштрафований на 335 тис. грн.

На підставі акта інспекційного відвідування керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області винесено постанову про накладення штрафу на фізичну особу-підприємця, у розмірі 335 тисяч 70 гривень за використання праці трьох неоформлених працівників.

Посадовими особами Управління на території колишньої ферми (Деражнянський р-н.) виявлено функціонуючі засоби (бочки) по випалюванню деревного вугілля та встановлено працівників, які здійснювали діяльність щодо загрузки деревини та вивантаження деревного вугілля із них (бочок).

З пояснень працівників з’ясовано, що у них була усна домовленість з підприємцем про роботу. До їх обов’язків входило перевезення деревини з лісу до місця знаходження бочок, завантаження деревини в бочки, випалювання деревини, розвантаження вугілля з бочок. Працівники не підписували жодних документів, працювали з 08 год. по 17:00 год., заробітну плату отримували щоденно – готівкою у розмірі від 300 до 500 грн.

У ході інспекційного відвідування встановлено, що ФОП допустив грубе порушення вимог ст. 21, 24 КЗпП України щодо не оформлення належним чином трудових відносин (не виданий наказ про прийом на роботу, не укладений трудовий договір в письмовій формі).

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за вказані правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. На сьогодні це 111 690 грн. Отже, підприємцю доведеться сплатити 335 тисяч 70 гривень за використання праці трьох неоформлених працівників.