19.04.2016 — 09:28

Інформація про діяльність Північно-західної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України на території Хмельницької області у І кварталі 2016 року.

Емблема Державної інспекції ядерного регулювання УкраїниПівнічно-західна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки є територіальним органом Державної інспекції ядерного регулювання України і забезпечує реалізацію державної політики у сфері використання ядерної енергії на територіях Волинської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

На території Хмельницької області джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) використовуються 135 підприємствами, організаціями та установами. В тому числі: промисловими та науково-дослідними закладами – 18, лікувально-профілактичними установами – 117.

У І кварталі 2016 року Північно-західною Держінспекцією було розглянуто заяви 7 суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії Хмельницької області. За результатами розгляду видано та внесено зміни до діючих ліцензій наступних суб’єктів:

–           Товариство з обмеженою відповідальністю «Ультрадіагностика»;

–           Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області;

  • Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОЛЛАР»;
  • Старокостянтинівська центральна районна лікарня;
  • Хмельницький обласний онкологічний диспансер;
  • Фізична особа – підприємець Довгань О.А.;
  • Державне підприємство «Подільський експертно-технічний центр Держпраці».

Станом на 01.04.2016 року на розгляді знаходяться 4 заяви на видачі та внесення змін до ліцензій.

Північно-західною Держінспекцією у напрямку здійснення державного нагляду за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Хмельницької області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії у І кварталі 2016 року проведено 3 інспекційних (передліцензійних) обстеження, 1 позапланову та 3 планові інспекційні перевірки. За результатами проведених обстежень складено 7 актів, надано 6 приписів щодо усунення виявлених порушень, та складено 2 протоколи за здійснення дозвільної діяльності без дозвільного документу та реєстрації.

Станом на 31.03.2016 року  зареєстровано в Державному регістрі ДІВ 4 медичних джерела іонізуючого випромінювання, що використовуються в дентальній та діагностичній радіології, комп’ютерній томографії.

Північно-західна державна інспекція вкотре звертається до усіх суб’єктів, які проваджують діяльність з використанням джерел іонізуючого випромінювання, про необхідність проведення державної реєстрації у відповідності до постанови КМ № 1718 від 16 листопада 2000 р. При відсутності реєстрації, у відповідності до ст. 17-1 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від п’ятисот до п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушень ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ суб’єктами Хмельницької області, які б призвели або могли призвести до несанкціонованого опромінення або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, у I кварталі поточного року не виявлено.