15.08.2018 — 15:42

Товариство «Переселенці» за збереження історично-культурної спадщини!

На теренах Хмельниччини активно діє регіональне суспільно-культурне товариство «Переселенці». Щорічно в першу суботу серпня місяця представники зазначеної громадської організації беруть участь у Всеукраїнському фестивалі лемківської культури.

Цьогорічну, вже дев’ятнадцяту, лемківську варту запалили у містечку Монастирийськ Тернопільської області, у місті найкомпактнішого проживання переселенців, які насильницьким методом були виселені в 1944-1946 та 1951 р.р. з їх споконвічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини.

Лемки є етнічною гілкою українського народу, вони споконвіку проживали на обох схилах Карпат. Під час «хрущовської відлиги» тисячі лемків повернулись в Галиччину, ближче до Карпат. Найбільше їх розмістилося в Монастирийську. Також колишні переселенці та їх нащадки мешкають і на теренах Хмельниччини.

У святковий день фестивалю у дубовому урочищі «Бичова» на Ватряному полі поєднались казкова прикарпатська природа, думки і серця багатьох лемків з усього світу. Колона з п’ятнадцятьма тисячами осіб урочистою ходою пройшли по містечку Монастирийськ з покладанням квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку, Пам’ятного знаку депортації та до фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

Основні дійства проходили в музейному комплексі «Лемківське село» в урочищі «Бичова». Під час урочистого відкриття свята голові Хмельницького регіонального суспільно-культурного товариства «Переселенці» Миколі Букацькому було доручено почесну місію підняття державного прапора України, а секретарю товариства Клюсу Ігору – підняти прапор Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

Далі відбулися привітання керівників і представників державних, громадських установ та організацій України, Тернопільської області, народних депутатів України та гостей із закордонних країн.

Апогеєм дійства став святковий концерт професійних та аматорських колективів та окремих виконавців. Програма концерту передбачала 70 виступів виконавців лемківської пісні, музики, танців та різноманітних конкурсів, спортивних змагань,, виставок малярства, різьби, вишиванок. Такими зворушливими епізодами була переповнена вся дводенна програма XIX фестивалю лемківської культури.

Офіційна делегація з Поділля з штандартом «Хмельницька область» складалась з представників 4 районів. Найбільш численними були групи в основному вчителів, медиків, інженерів, пенсіонерів, студентів та школярів з міста Хмельницького та з районів.

Взагалі вражала велика кількість «по-лемківські» гарно вбраних маленьких дітей і підлітків зі своїми бабусями і дідусями. Свого роду така собі естафета трьох лемківських поколінь.

Те, що побачила цьогоріч на «Лемківській ватрі» делегація хмельничан, приємно вразило їх своїм розмахом, яскравістю барв, усмішок, почуттям єдиної української родини, причетністю кожного присутнього до цієї історичної події та додало усім нам натхнення до участі в нових етнічних фестивалях. А ще після фестивалю Хмельницька делегація відвідала Марійський духовний центр у с. Зарваниця, що на Тернопільщині. Хмельницькі «переселенці» свято бережуть культуру власних етнічних меншин, пам’ятають історію та закликають не лише представників своєї етнічної спільноти, виступають символічними посередниками у налагодженні діалогу добросусідства з польським народом,  послідовно виступаючи за євроінтеграційні процеси у нашій державі.