21.08.2018 — 18:39

«Спільними зусиллями ми досягнемо найкращих показників для нашого краю», – Вадим Лозовий на нараді Асоціації об’єднаних громад області

21 серпня голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий та голова обласної ради Михайло Загородний взяли участь у робочій нараді Асоціації об’єднаних громад Хмельницької області. Головувала на нараді заступник голови Асоціації ОТГ області, міський голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заяць.

У нараді взяли участь голови та представники сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Ініціатором зібрання виступила Асоціація об’єднаних громад  області з метою отримання практичних та результативних рекомендацій щодо проблемних питань, які хвилюють керівників об’єднаних територіальних громад в процесі здійснення своєї трудової діяльності.

Веліна Владиславівна подякувала керівникам області за участь у нараді та можливість отримати від представників структурних підрозділів вичерпні та компетентні відповіді на питання, які будуть підніматися на сьогоднішній нараді.

В свою чергу, голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий  привітав учасників зібрання та відмітив, що обласна влада завжди голова до співпраці та відкритого діалогу. Також Вадим Миколайович зазначив, що  головне у таких зібраннях  – це обмін досвідом, як позитивним, так і негативним, та побажав, аби кожен присутній отримав від наради користь і результат для себе.

Першим питанням порядку денного розглянуто стан виконання доручення Уряду щодо передачі земель за межами населених пунктів в управління ОТГ.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру Антон Лабунько, до 01 грудня 2018 року управлінням планується передати орієнтовно 95,8 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

На сьогоднішній день 17 об’єднаним територіальним громадам (Красилівська, Наркевицька, Солобковецька, Меджибізька, Антонінська, Ганнопільська, Понінківська, Гуківська, Баламутівська, Маківська, Війтовецька, Смотрицька, Староушицька, Вовковинецька, Колибаївська, Крупецька, Олешинська) в комунальну власність передано 21,967 тис.га (з них проінвентаризовано – 10,581 тис.га) земель державної власності сільськогосподарського призначення.

Також станом на 01.08.2018 року 13 ОТГ готові до передачі земель в комунальну власність (Слобідсько-Кульчієвецька, Судилківська, Дунаєвецька селищна, Сатанівська, Китайгородська, Лісовогринівецька, Гвардійська, Гуменецька, Волочиська міська, Ленковецька, Полонська міська, Берездівська, Старосинявська ОТГ), загальною площею  – 39,257 тис.га  .

В серпні місяці поточного року готується для передачі земель в комунальну власність 4 ОТГ (Городоцька міська, Грицівська, Чемеровецька селищна, Дунаєвецька міська) загальною площею 16,286 тис.га.

В учасників наради виникло чимало питань до доповідача стосовно процесу передачі земель у комунальну власність ОТГ. Зокрема, запитувачів цікавили питання щодо встановлення орендної плати за землю, виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції та для ведення особистого селянського господарства тощо.

«Звичайно сьогоднішня нарада не вирішить усіх проблем і не дасть відповіді на усі питання, але проведення таких зустрічей матиме свій позитивний результат. Ми не вперше зустрічаємося з головами ОТГ,  і маю надію, що такі зустрічі стануть систематичними, оскільки ми всі є учасниками даного процесу і тільки спільними зусиллями досягнемо найкращих показників для нашого краю», – зауважив голова адміністрації.

Окремо присутні обговорили проблемні питання в діяльності ОТГ області.

Так, щодо земельних відносин, оподаткування, орендної плати та шляхів збільшення надходжень до місцевих бюджетів розповіла перший заступник начальника головного управління ДФС у Хмельницькій області Оксана Домерат.

За словами Оксани Анатоліївни, податок на доходи фізичних осіб є основним бюджетоформуючим податком місцевих бюджетів, частка якого у загальній сумі податкових надходжень за 7 місяців 2018 року склала 60,8 відсотка. В абсолютній сумі – це понад 2 мільярди гривень. У порівнянні з минулорічними надходженнями зростання склало 29 відсотки, або майже 456 мільйонів гривень.

Проте, відмітила доповідач, незважаючи на позитивну динаміку, важливим фактором формування місцевого бюджету є реалізація комплексу спільних заходів з легалізації трудової зайнятості подолян та спроможність влади і бізнесу вирішувати важливі для соціального розвитку регіону проблеми.

Так, у рамках функціональних повноважень протягом 2018 року за результатами контрольно-перевірочної роботи фахівцями ДФС у 109 суб’єктів підприємницької діяльності виявлено виплату заробітної плати та інших доходів з порушенням вимог податкового законодавства. За результатами перевірок донараховано 18,6 млн. грн. (ПДФО – 16,1 млн. грн., військового збору – 612,4 тис. грн. та ЄВ – 1,9 млн. грн.).

З початку 2018 року залучено до офіційного працевлаштування понад 1700 громадян, які не були оформлені згідно вимог законодавства працедавцями і додатково мобілізовано до бюджету 3,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 307,5 тис. грн. військового збору та 4,5 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

За результатами переданих матеріалів Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено постанови про накладення штрафу на загальну суму майже 2 мільйони гривень.

Відтак, з метою приведення у системі безпосереднього контакту з бізнесом та громадою, посадовець запропонувала створити комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій та забезпечення зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів та робочі групи щодо виявлення тіньової зайнятості населення на рівні об‘єднаних територіальних громад із залученням до них інспекторів праці органів самоврядування.

Також Оксана Домент відмітила, що процес детінізації позитивно позначиться на надходженнях акцизного податку з роздрібної торгівлі  підакцизними товарами. Цього платежу місцеві бюджети Хмельниччини отримали понад 71 мільйон гривень, з додатковим плюсом 4 мільйони гривень До місцевих бюджетів до кінця поточного року очікуються надходження від роздрібного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у сумі близько 50 мільйонів гривень.

За її словами, у цьому плані важливим є безпосередній контакт з очільниками громад щодо наведення порядку, зокрема, щодо оподаткування готівки від продажу та отримання ліцензій, які дають право на продаж алкоголю і тютюну у сільській місцевості.

Підсумовуючи, доповідач відмітила, що об‘єднані територіальні громади Хмельниччини мають хорошу фінансову перспективу для виконання бюджетних призначень і відповідного розвитку.

В продовження наради, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич проінформував про виконання та наповнення місцевих бюджетів.

Заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Світлана Пасічник доповіла про стан освоєння ОТГ державної субвенції на розвиток інфраструктури та реалізацію проектів.

Так, загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад для Хмельницької області становить понад 143 млн. гривень. Мінрегіоном України погоджено для реалізації  183 проекти з розвитку інфраструктури громад. Станом на 20.08.2018 року профінансовано 79,5 млн.грн. та освоєно 22,2 млн.гривень (28%).

Поряд з цим, 15 ОТГ області не розпочали освоєння коштів. Особливо турбують громади, які мають наміри реалізувати проекти з ремонту бюджетних закладів, доріг, вулиць, водогонів. Відтак, Світлана Михайлівна закликала розпорядників коштів користатися сприятливими для будівництва погодними умовами.

Щодо конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2019 році доповідач проінформувала, що станом на 20.08.2018 року заявниками подано для попереднього опрацювання управлінню регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації 137 проектів на суму 589,3 млн.грн., з яких 90 проектів на суму 162,8 млн.грн. не відповідають вимогам постанови.

Лише 47 поданих проектів на суму 426,5 млн.грн. відповідають зазначеним постановам КМУ та наказу Мінрегіону. Посадовець наголосила, що конкурсний відбір ще не завершений, тому заявники мають ще можливість доопрацювати проекти, завершити розробку нових проектів, які дійсно будуть сприяти економічному та інфраструктурному розвитку територій.

Також учасники зібрання обговорили питання щодо акцизу на алкогольні та тютюнові вироби, створення Центрів ПМСД, наповненість шкіл тощо.

Окремі проблемні питання були оформленні як протокольні доручення. Опрацьовані пропозиції будуть надіслані об’єднаним територіальним громадам для подальшого керівництва в роботі.