23.08.2018 — 10:26

Обговорювалась стратегія розширення участі активних жінок Ізяславщини у політичних та громадських процесах

Ґендерна рівність та участь у політичному житті є складовими сучасного демократичного управління. Відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки і жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах політичного процесу. Однак, на практиці, жінкам набагато важче повною мірою скористатися цими правами.

Щоб обговорити стратегію розширення участі жінок у політичних процесах, 21 серпня у приміщенні районної ради зібралися активні жінки Ізяславського району. Також участь у даному зібранні взяли представники міської ради, райдержадміністрації, районної ради та окремих організацій району.

Захід презентувала і модерувала організатор – координаторка проекту «Просування участі жінок в політиці в Хмельницькій області» Тетяна Баєва.

У ході дискусії усі присутні учасники зібрання погодилися, що потенціал українських жінок повною мірою не використовується. Тому варто розширювати кругозір громадськості та пояснювати, що жіноцтво – не замкнене в колі сім’ї, а має право реалізовувати свої здібності та амбіції навіть там, де правила вже встановили чоловіки.

За статистичними даними рівень представництва жінок в керівництві органів місцевого самоврядування України на даний час досить низький.

Крім того ґендерний аналіз політичних процесів показує, що чоловіки і жінки не завжди поділяють одні і ті ж погляди, і не завжди мають однакові потреби. Не визнання потенціалу жінок на політичній сцені автоматично впливає на ґендерний дисбаланс у багатьох ключових галузях, таких як зайнятість, соціальне забезпечення, охорона здоров’я, освіта та економічний розвиток. Тому представництво жінок є виключно важливим для того, щоб інтереси обох статей могли бути адекватно адресовані та сприйняті.

Для досягнення прогресу потрібні спільні зусилля та співпраця міжнародних організацій, громадських лідерок та представниць різних політичних партій, громадських організацій, спрямовані на політиків-реформаторів, а також чоловіків як союзників.

Світовий досвід, зокрема скандинавських країн, доводить, що паритетне представництво в політиці та управлінні забезпечує прийняття більш виважених рішень, позитивно впливає на економічний розвиток та рівень добробуту громадян.

Крім того було порушено тему про міжфракційні групи «За рівні можливості». Ізяславщина – один із кількох районів на Хмельниччині,  де сформовано таке обєднання (грудень 2017 року). До складу цієї групи увійшли жінки з різних політичних сил з метою покращення становища жінок і чоловіків у суспільстві, активізації суспільного діалогу щодо забезпечнння рівності в різних сферах суспільно-політичного та економічного життя району. Очолює міжфракційну групу Наталія Кирилюк.

Також учасниці зібрання обговорювали можливості складання сучасних проектів , що фінансуються за участі європейських країн. Ці проекти можуть стосуватись громадського життя або розвитку інфраструктури громад, тощо.

По завершенню зібрання усі присутні мали нагоду ознайомитись із фотовиставкою «Жіночі обличчя нової історії України». Вона об’єднала фотографії жінок-депутаток, що очолюють міжфракційні групи “За рівні можливості» у радах різних рівнів Хмельницької області. Вона є частиною проекту, що покликаний зруйнувати гендерні стереотипи та сформувати політичну еліту жінок краю.

 

За матеріалами Ізяславської РДА