23.08.2018 — 11:18

З 1 вересня 2018 року вступає в дію новий ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»

22 серпня 2018 року відділом містобудування та архітектури облдержадміністрації спільно з керівниками спеціально-уповноважених органів містобудування та архітектури райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, ОТГ, спеціалістами управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області, управління екології та природних ресурсів Департаменту агропромислового комплексу та природних ресурсів облдержадміністрації, архітекторами ТМ «Зодчий», ТОВ «Альфа Гарант ЛТД», ТОВ «КАЙЛАС – К», ТОВ «Хмельницькархпроект»  та практикуючими архітекторами проведено обговорення положень нового ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

Станом на сьогодні, в Україні є чинними понад 180 будівельних норм, з них: 109 працюючих державних будівельних норм, інші — галузеві будівельні норми та СНиП. При цьому, 25% з них потребують перегляду. За інформацією Мінрегіону:

в 2017 році було затверджено 13 ДБН;

в 2018 році заплановано перегляд 22 ДБН;

в 2019 році має бути впроваджено ще 30 ДБН.

Нові ДБН,  покликані врегулювати планування і забудову територій населених пунктів, проектування та будівництво нових вулиць і доріг, а також проектування, реконструкцію та створення нових закладів освіти набирають чинності 01 вересня 2018 року:

ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»,

ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»,

ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти».

ДБНи опубліковано в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №5/2018.

 

01 серпня 2018 року набрав чинності ДБН Б.1.1-22:2017 Склад та зміст плану зонування територій.

ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»стане основоположним документом у сфері містобудування в Україні та замінить цілу низку існуючих нормативних актів в  будівництві, що втрачають чинність 01.08.2018 р.

ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» (один із основних на сьогодні ДБН у сфері містобудування)

ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень»

ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств»

ДБН Б.2.4-4-97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств»

ДБН Б.1-2-95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України»

СНиП ІІ-89-80 «Генеральныепланыпромышленныхпредприятий».

В новому ДБН «Планування і забудова територій» закладено базові положення щодо здійснення забудови територій населених пунктів та інших територій на державному, регіональному та місцевому рівнях.

Вводяться нові містобудівні терміни, які мають на меті не тільки підвищити якість забудови, але і зробити населені пункти безпечнішими та комфортнішими для проживання, зокрема:

Блакитні лінії: визначені містобудівною документацією лінії обмеження висоти та силуету забудови; спрямовані на регулювання естетичних та історико-містобудівних якостей забудови.

Зелені лінії: визначені містобудівною документацією обмеження щодо меж озеленених територій, що мають високу ландшафтно-рекреаційну, наукову, історичну та культурну цінність, спрямовані на збереження цінних у ландшафтному відношенні озеленених територій.

Жовті лінії: визначені містобудівною документацією обмеження щодо максимального розповсюдження завалів житлової ти громадської забудови, промислових, складських будівель, зруйнованих у наслідок надзвичайних ситуацій, розміщених, як правило, вздовж магістральних вулиць сталого функціонування. Встановлюється для забезпечення евакуації населення у надзвичайних ситуаціях.

Зона регулювання забудови: забудована чи призначена під забудову територія за межами охоронної зони пам’яток культурної спадщини, що визначається для збереження активної ролі пам’яток у композиції і пейзажі населеного пункту.

Пішохідна зона: площі, майданчики, проходи і вулиці в забудові населеного пункту, що призначені для руху пішоходів та можливості проїзду (під’їзду) лише спеціального транспорту.

З метою впорядкування багатоповерхової забудови встановлюються граничні параметри забудови земельної ділянки у відношенні до висоти будівлі та максимальні параметри щільності забудови. А також вводить заборону паркування всередині житлових кварталів, та зобов’язує забудовників забезпечувати безбар’єрний доступ маломобільних груп населення до будівель, приміщень тощо.

Варто звернути увагу, що

граничний розмір площі земельних ділянок, які надаються громадянам для нового житлового будівництва має становити не менше 5 (п’яти) соток – для індивідуальної житлової забудови, та не менше 1,5 – для блокованої забудови.

допускається розміщення об’єктів обслуговування у житлових будинках.

прибудовані або окремо розміщені приміщення для індивідуальної трудової та підприємницької діяльності дозволяється розташовувати по межі ділянки вздовж червоних ліній.

відстань від будинків, будівель і споруд сільських населених пунктів , а також від меж ділянок дачних поселень та садової забудови до лісових ділянок, що належать до лісового фонду України повинна бути не менше ніж 15 м.

в містах та селищах для зон одно- та двоповерхової садибної забудови з присадибними ділянками відстань від меж присадибних ділянок до лісових ділянок, що належать до лісового фонду України може бути зменшена, але повинна складати не менше ніж 15 м.

для садибної та дачної забудови, у разі розміщення житлових будинків в північно-східній, північній та північно-західній частинах земельної ділянки, відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м.

розміщення боксових гаражів на території житлових кварталів, мікрорайонів багатоквартирної житлової забудови не допускається.

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації