22.08.2018 — 12:01

Продовження терміну експлуатації першого енергоблока обговорили за участю регулятора

21 серпня на Хмельницькій АЕС з робочим візитом перебували Голова Держатомрегулювання України Григорій Плачков та президент Енергоатома Юрій Недашковський.  Під головуванням президента Компанії відбулася робоча нарада з питань продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС. У нараді взяли участь також провідні спеціалісти відповідних дирекцій та департаментів ДП «НАЕК «Енергоатом», представники ВП АЕС України та керівники основних технологічних підрозділів ХАЕС.

Відкриваючи нараду, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначив: «На часі визначитись, наскільки Хмельницька АЕС і Компанія в цілому готова до виконання всіх передбачених заходів щодо продовження строку експлуатації (ПСЕ) першого енергоблока. Існує низка організаційних питань, які потребують розгляду і вирішення. Енергоатом має досвід продовження експлуатації ядерних енергоблоків і сьогоднішня нарада допоможе окреслити проблемні питання і спільно напрацювати необхідні рішення».

З детальною інформацією про стан виконання робіт щодо ПСЕ Х/1 ознайомив учасників наради генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко. Зокрема, керівник підприємства повідомив, що комплекс виконання робіт із ПСЕ Х/1 передбачає зупинку енергоблока після визначеного проектного тридцятирічного терміну експлуатації для виконання всіх необхідних робіт. Зупинку першого енергоблока тривалістю 257 діб заплановано на листопад 2018 року. За цей період необхідно завершити виконання всіх заходів щодо продовження терміну експлуатації першого енергоблока і Комплексної зведеної програми безпеки.

З метою виконання робіт щодо ПСЕ на ХАЕС розроблені і погоджені з Держатомрегулюванням  «План ліцензування енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» та «Програма підготовки енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» до експлуатації у надпроектний строк». Також розроблені відповідні деталізовані графіки виконання цих робіт. Роботи з ПСЕ Х/1 виконуються згідно з графіками та календарними планами. Генеральний директор також зазначив, що роботи з продовження експлуатації повність забезпечені фінансуванням.

Серед найближчих планів керівник ХАЕС назвав отримання звітних матеріалів державної експертизи на обладнання реакторної установки, трубопроводів першого контуру, фільтри, теплообмінники реакторного відділення, обладнання зберігання і перевантаження ядерного палива, роботи з оцінки сейсмостійкості та кваліфікації обладнання.

Серед проблемних питань, які детально обговорювались учасниками наради, були питання освоєння коштів, готовності необхідної технічної документації та оціночних рішень.

На завершення, президент Енергоатома Юрій Недашковський підсумував, що окреслені конкретні шляхи вирішення проблемних питань, і необхідно все зробити для того, щоб продовжити строк експлуатації першого енергоблока.

 

Інформаційний центр ВП ХАЕС