23.08.2018 — 17:48

У Кам’янці-Подільському урочисто здійснено запуск технологічної лінії з дегазації полігону твердих побутових відходів з виробленням електроенергії

У заході взяли участь перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, народний депутат України Володимир Мельниченко, начальник управління Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Коцюба, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич, представники бізнесу.

Відповідно до результатів державної перевірки понад трьохсот звалищ України, полігон твердих побутових відходів у Кам’янці-Подільському посідає сьоме місце в рейтингу як один з кращих за екологічними стандартами. Щороку депутатський корпус виділяє фінансування на заходи з безпеки на території сміттєзвалища, у тому числі й на пожежно-технічне обладнання.

У червні минулого року відбулася зустріч міського голови Михайла Сімашкевича з представниками Міжнародного центру газових технологій, на якій було обговорено умови реалізації проекту із дегазації полігону твердих побутових відходів і визначені перші кроки. Одним із таких кроків стало комплексне дослідження сміттєзвалища, облаштування дослідних свердловин. За результатами дослідження отримано інформацію про те, що Кам’янець-Подільський полігон має достатню кількість газу – можна отримувати до 2,5 млн куб.м на рік. Фінансування цього проекту здійснюється за кошти проекту USAD «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Володимир Кальніченко зазначив, що питання впровадження будівництва сучасних методів переробки твердих побутових відходів сьогодні перебуває на постійному контролі обласної влади. Тому запуск такої технологічної лінії значно поліпшить санітарно-епідеміологічний стан міста, а також екологічний стан територій, прилеглих до існуючої зони утилізації відходів.

Наразі визначено три черги проекту. Перша, реалізована у 2017-2018 роках, дегазація полігону з виробленням електроенергії. Розроблено відповідний проект, який дозволить зменшити викиди шкідливих речовин в повітря та виробляти близько 4 млн кВт/год електроенергії щорічно. Вартість етапу – більше 25 млн грн без жодної копійки з міського бюджету. Під час другого етапу (2018-2019 рр.) здійснюватиметься  виробництво метану, вуглекислоти та тепла. Метан використовуватиметься для заміни природного газу, вуглекислота і тепло – для живлення теплиць і як засіб пожежної безпеки полігону. Третій етап (2019-2020 рр.) передбачено створити дільницю сортування та первинної переробки відходів. Тобто для вторинного обігу використовуватимуться пластик, скло, папір і метал. Загалом передбачається в рік отримувати 4 тис. кВт/год електроенергії, 5 тис. кВт/год тепла, зменшити викиди парникових газів на 20 тис. тонн і наповнити бюджет міста на 1,5 млн гривень.