28.08.2018 — 16:00

Стан підготовки житлово-комунального госпо­дар­ства об­ласті до нового опалювального сезону обговорили на засіданні колегії облдержадміністрації

Питання щодо стану виконання завдань з підготовки житлово-комунального госпо­дар­ства об­ласті та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2018/2019 року обговорили сьогодні в облдержадміністрації під час розширеного засідання колегії під головування голови облдержадміністрації Вадима Лозового.

Як зазначив доповідач, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський, після завершення опалювального сезону 2017/2018 року в області актив­но розпочалася підготовка до наступного опалювального сезону.  На 15 серпня поточного року на заплановані завдання і заходи з вико­нання підготовчих і ремонтних робіт у житловому фонді комунальної влас­ності, централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення використано 117,8 млн.грн. власних коштів підприємств галузі та коштів міс­цевих бюджетів або 58,3% до запланованого.

На об’єктах теплопостачання підготовлено 616 (80,4%) котелень, 414,6 км (79,6%) теплових мереж, 81 (81%) центральних теплових пунктів, на відомчих котельнях створено запаси вугілля в обсязі 3,6 тис. тонн або 51,8% від запланованих обсягів. Загалом, підготовка теплового господарства області до опалювального сезону здійснюється відповідно до запланованих показників.

Водночас, Сергій Михайлович звернув увагу членів колегії, що досі існує загроза зриву опалювального сезону у місті Шепетівка через борги ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” за спожитий природний газ перед НАК Нафтогаз України, хоча технічну підготовку до зими об’єктів централі­зованого теплопостачання підприємством здійснюється згідно з плановими показниками. Джерела погашення існуючої заборгованості за природний газ у підприємства немає, відтак воно не має можливості реструктуризувати борги через відсутність гарантій щодо виконання договору реструктуризації. Пи­тання підготовки міста Шепетівка до опалювального сезону перебуває на постійному контролі.

Відповідно до запланованих на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства заходів підготовлено 26,2 км (71,7%) водопровідних та 4 км (56,6%) каналізаційних мереж, проведено технічних огляд та відремонтовано споруди й обладнання на 87 (77,7%) водопровідних насосних станціях, 17 (80,9%) водопровідних та 20 (69,6%) каналізаційних очисних спорудах, із запланованих 110 каналізаційних насосних станцій відремонтовано 80 (72,7%).

Низькі темпи ремонту та заміни водопровідних мереж у містах Кам’я­нець-Подільський – 26,4% від запланованого, Хмельницький – 36,7%, зовсім не ремонтуються мережі у Чемеровецькому районі. Не розпочато роботи з ре­монту каналізаційних насосних станцій у Дунаєвецькому районі.

За звітними даними в області комплексно підготовлено до зими 3528 жит­лових будинків (72,7%), відремонтовано 339 (71,9%) покрівель, 267 (71%) опа­лювальних систем, 103 (91,2%) системи гарячого та 362 (78,4%) холодного водопостачання, 237 (78,5%) електрощитових.

Не відремонтовано жодної із запланованих покрівель житлових будинків в Ізяславському та Теофіпольському районах.

У соціальній сфері до зими підготовлено 483 або 71,8% шкіл, 470 (71,5%) ди­тячих садочків та 44 (67,6%) лікарень.

У дорожньо-мостовому господарстві проводяться заплановані роботи з капітального та поточного ремонту вулиць і доріг комунальної власності. Відремонтовано дорожнє покриття загальною площею 704,5 тис. кв. м або 73,9 відсотка. До роботи в осінньо-зимовий період підготовлено 159 одиниць (70,4%) спеціалізованої техніки, заготовлено 18,8 тис. тонн (56,1%) поси­почного матеріалу та реагентів.

Водночас, низькими темпами проводиться плановий ремонт дорожнього покриття у містах Нетішин, Шепетівка та Хмельницький, населених пунктах Летичівського, Хмельницького та Ярмолинецького районів.

У ході підготовки до опалювального сезону значна увага приділяється заходам з енергозбереження та скорочення споживання природного газу.

Наразі в області продовжуються роботи з реконструкції, модернізації, технічного переоснащення, дооснащення, заміни та встановлення нових котлів та котельного обладнання.

За січень-липень 2018 року на 26 котельнях модернізовано, переосна­щено та замінено 60 котлів, на альтернативні види палива (дрова, пелети, щепа) переведено 12 котлів. Орієнтовний обсяг скорочення споживання при­родного газу після впровадження цих заходів очікується 1233,7 тис.м³, за­міщення – 296,6 тис.м³ на рік.

У липні поточного року у місті Кам’янець-Подільський відбулося від­криття біо-теплоелектростанції потужністю 45 МВт, яка для виробництва теплової енергії разом з природним газом використовуватиме тріску деревини та біопелети. Введення новітньої ТЕС в експлуатацію дозволить зменшити споживання природного газу шляхом його заміщення в обсязі  8,4 млн.м3 в рік, на 4% зменшити втрати теплової енергії та виробляти 7,4 млн. кВт. електро­енергії щорічно.

З метою економії коштів та енергозбереження у житлових будинках, закладах бюджетної сфери та інших установах та підприємствах встановлю­ються засоби обліку теплової енергії.

За рахунок різних джерел фінансування 2026 або 93,4% від потреби багатоквартирних житлових будинки з централізованим опаленням оснащено засобами обліку теплової енергії, будинковими лічильниками гарячої води – 108 або 11,6%, холодної – 1507 або 37,5 відсотка.

Оснащеність засобами обліку теплової енергії бюджетних установ, які отримують послуги з централізованого теплопостачання, становить 92,1% від потреби.

З метою залучення до заходів з утеплення житлових будинків та квартир, економного та енергоощадливого використання енергоресурсів діє Програма підвищення енергоефективності Хмельницької області на 2017-2021 роки. На відшкодування з обласного бюджету частини відсотків по кредитах, залучених фізичними особами, ОСББ, ЖБК на впровадження енергозберігаючих заходів, у поточному році виділено 200,0 тис. гривень.

Також, в області реалізовуються Хмельницька міська Програма частко­вого відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами, що нада­ються фізичним особам, ОСББ та ЖБК на заходи з підвищення енерго­ефективності, Програма “Теплий дім” у м. Кам’янець-Подільський, програми підвищення енергоефективності у м. Нетішин, Теофіпольському Шепетів­ському, Хмельницькому районах, відшкодування частини відсотків за креди­тами, залученими фізичними особами, на впровадження енерго­зберігаючих заходів у Білогірському, Славутському та Волочиському районах. Загалом, протягом січня-липня 2018 року на заходи з енергозбереження та енерго­ефективості видано 724 кредити на загальну суму 24,2 млн. гривень.

На підприємствах житлово-комунального господарства спостерігається подальше зростання обсягу дебіторської заборгованості. З початку року вона зросла на 8,3% та становить 870,9 млн.грн., кредиторська заборгованість зросла на 33,6% та становить 648,2 млн. гривень. Заборгованість населення зросла на 15% (182,6 млн.грн.).

За даними Держкомстату рівень оплати населенням за житлово-кому­нальні послуги у січні-червні 2018 року становив 98,9% (2 місце в Україні). На 01 липня підприємствами комунальної теплоенергетики області спожито 82,5 млн. куб. м природного газу на суму 612,5 млн.грн., оплачено – 563,2 млн. гривень. Рівень розрахунків за спожитий природний газ – 91,9 відсотка. З урахуванням боргів минулих періодів заборгованість підприємств за при­родний газ становить 491,5 млн. гривень.

При цьому рівень розрахунків споживачів за послуги теплопостачання за січень-червень 2018 року становить 100,2 відсотка. За надані по­слуги тепло­постачання населення заборгувало 80,9 млн.грн, заборгованість по пільгах і субсидіях – 81,5 млн.грн., бюджетних установ – 2,7 млн.грн., інших комерцій­них споживачів – 9,0 млн.грн., обсяг невідшкодованої підприємствам кому­нальної теплоенергетики різниці в тарифах становить 370,2 млн. гривень.

Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства у січні-червні 2018 року використано 26,5 млн. КВт.год електроенергії на суму 55,2 млн.грн., оплачено – 55,5 млн. гривень. Рівень розрахунків за електроенергію – 100,7%, заборгованість на 01 липня, з урахуванням боргів минулих періодів, становить 10,8 млн. гривень. Рівень розрахунків споживачів за послуги водопостачання та водовідведення за січень-червень поточного року становить 99,6%, забор­гованість на 01 липня за ці послуги – 21,8 млн. гривень. Населення заборгу­вало 20,9 млн.грн. (з урахуванням переплат по пільгах і субсидіях), бюджетні установи – 0,4 млн.грн., інші комерційні споживачі – 5,4 млн. гривень. Обсяг невідшкодованої підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства різниці в тарифах становить 150,5 млн.грн. та у 14 разів перевищує борги за електроенергію.

У разі погашення з державного бюджету підприємствам теплового та водопровідно-каналізаційного господарства області заборгованості з різниці в тарифах, пільг та субсидій, бюджетним установам за отримані житлово-кому­нальні послуги підприємства галузі зможуть повністю розрахуватися з енерго­постачальними організаціями за спожиті газ та електроенергію.

На 01 серпня в області функціонує 74 підприємства житлово-кому­наль­ного господарства із середньообліковою чисельністю працюючих 7039 осіб. Розмір середньомі­сяч­ної заробітної плати на підприємствах галузі становить 6941,4 гривні. З по­чатку року заробітна плата в середньому по галузі зросла на 43,2 відсотка. Заборгованість по заробітній платі зафіксовано на КП “Добро­бут” Старо­ушицької сільської ради – 102,6 тис. гривень.

Підсумовуючи доповідь, Сергій Михайлович наголосив, що підготовка до зими перебуває на постійному контролі обласної держав­ної адміністрації, її галузевих структурних підрозділів. Управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації здійснюється постійний моніторинг стану виконання затверджених заходів з цих питань.

У продовження роботи члени колегії також окремо  заслухали інформацію щодо ситуації із теплопостачанням у Шепетівці. Про свою дії з метою забезпечення своєчасного початку опалювального сезону та власне бачення шляхів вирішення проблем із заборгованістю ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”доповіли Шепетівський міський голова Михайло Полодюк та керівник теплопостачального підприємства Олек­сан­др Пусто­вой­т.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, коментуючи їх доповіді, питання із заборгованістю досі викликає серйозне занепокоєння, оскільки ставить місто перед загрозою зриву початку опалювального сезону. Саме тому посадовець закликав до якнайшвидшого вирішення конфліктної ситуації між міською владою Шепетівки та ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”, або звичайні громадяни міста не стали її заручниками та вчасно отримали тепло у своїх оселях.